Пиронкова пред Tennis24.bg: Мога да победя, но и да загубя от всеки. Не се срамувам от това!



12-05-2014 13:00 | Станко Димов

Преди шест години на „Форо Италико” Цветана Пиронкова направи първия си удар в турнир от първа категория на WTA (по тогавашната категоризация). Беше №64 в световната ранглиста и тръгна от квалификациите, за да стигне до четвъртфиналите на Откритото първенство на Италия с победи над №3 по това време Ана Иванович и №19 Виктория Азаренка. Така за първи път влезе в топ 50. Разбира се, през 2010-а, Пиронкова изненада целия свят с полуфинал на „Уимбълдън”, а тази година спечели първата си титла, тръгвайки от квалификациите в Сидни. Интересно е, че в изминалите 4 поредни сезона тя има поне осминафинал в турнир от Големия шлем (Уимбълдън – полуфинал през 2010-а, ¼-финал през 2011-а, 1/8-финал през 2013-а, Откритото първенство на САЩ – 1/8-финал през 2012-а). Има обаче една друга поредица, която ще се опита да спре днес в Рим - 5 последователни загуби в първи кръг на този турнир от споменатия вече 1/4-финал през 2008-а.

Ето какво сподели тя във Вечния град в интервю с Иван Чешанков, коментатор на Евроспорт, специално за Tennis24.bg.


- Какво е чувството, връщайки се на място, където си постигнала един от първите си големи успехи?
-  Разбира се, че това помага. Кара те да се чувстваш добре, макар че сега комплексът изглежда доста по-различно. Беше направена сериозна реконструкция, но това е за по-добро. Определено ми харесва тук и искам да се представя добре. Тренировката ми премина много добре, започвам да навлизам във форма.

- В последните турнири нямаше добри резултати – загуби във втори кръг в Катовице, още в квалификациите в Щутгарт, първи кръг в Мадрид. Защо се получи така, че след великолепното начало в Сидни не успя да продължиш със солидно представяне? Ясно е, че не може всяка седмица да се играе добре, но съм сигурен, че след първата титла си била изпълнена с оптимизъм и си се надявала на по-добра серия.
- Така е, но мисля, че позитивната серия продължи след Сидни. Макар и да не съм направила подобно постижение, в следващите турнири демонстрирах много добра игра – и в Доха и в Маями. Както ти казваш, не може формата да се запази през цялата година. Вече имам доста опит, познавам се отлично и знам, че моята форма варира. Когато мога - играя страхотно, през другото време се опитвам да запълня празнините, но не винаги се получава.  В крайна сметка това съм аз, не се срамувам от себе си, от нито една своя загуба. Приемам всичко, от нищо не се оплаквам и гледам напред.

- Не игра на Откритото първенство на Португалия в Оейраш, което Евроспорт предава пряко. Изглеждаше, че този турнир е отлична възможност за теб да запишеш добър резултат на червени кортове...
- Може би на пръв поглед изглежда така, но аз не съм от тези тенисистки, които обичат да играят всяка седмица. Още от дете съм така. Гледам да имам няколко дни почивка между турнирите, защото иначе ми идва малко в повече. Затова не играх там, дори не го бях записала този турнир.

- Има ли нещо, върху което специално наблягаш по време на тренировките предвид сезона на червено и резултатите ти в него досега?
- Работя най-вече цялостно да вляза във форма, защото когато физически не съм добре, тогава и отделни компоненти в играта ми не действат както трябва. Играта на червено е малко по-различна отколкото на твърди кортове. Сезонът е по-кратък и се опитвам максимално бързо да постигна желаната физическа форма. Струва ми се, че тази седмица вече съм добре, но дали е така ще видим по време на мачовете. 

- След „Ролан Гарос” идва твоята любима част от годината – сезонът на трева. Дали е умишлено или ментално, но влизаш във форма точно за този период?
- Всеки състезател е различен и това прави тениса толкова вълнуващ и харесван спорт. Условията се променят всяка седмица и всеки реагира различно.  Има, разбира се, десетина фаворита, които винаги играят перфектно навсякъде, но дори те понякога допускат грешки. На всеки обаче му идва времето. В тези турнири сме около 100-150 тенисистки. Всички пътуваме, тренираме, имаме амбиции, даваме всичко от себе си и е нормално да имаме пробиви между фаворитите. Може би широката публика иска да вижда едно постоянство на тенисистите на високо равнище и това е разбираемо. Според мен всички тук са уникални, но някои не могат да го правят всяка седмица, като мен например, но това не значи, че не са добри състезатели.

- Най-важното според мен е, че ти правиш това, което ти харесва и го правиш по начин, по който се чувстваш комфортно. ..
- За мен наистина това е най-важното. От малка съм така - не мога да правя нещо, което не ми харесва. Понякога съм го правила, имала съм дисциплината да го направя, но не се е получавало. Винаги съм постигала добри резултати, когато страшно много съм искала нещо да се случи, когато съм харесвала това, което правя. Затова за мен е важно да ходя на хубави турнири, големи турнири, на приятни места, да играя срещу най-добрите в света. За да мога да създам това вътрешно настроение, което ми дава възможност да побеждавам.

- В тази връзка какво най-много ти харесва в Рим?
- Градът е много интересен, специален, не само заради историята. Харесва ми архитектурата, но и природата. Това може би е един от най-зелените големи градове, които съм посещавала. Има нещо в самата атмосфера. Италианците са темпераментни хора, донякъде намирам прилики с българския темперамент.

- Ще се върна на темата за комфортното чувство на корта и извън него. За много хора ти имаш по-голям потенциал, но не си го реализирала, заради това, че не искаш да промениш нещо много важно – треньора до теб....Винаги си била категорична в отговорите си на този въпрос...  
- Да, защото често не е било въпрос, а директно мнение: Ти си много зле,  трябва да си смениш треньора. А аз не обичам такива неща, не обичам някой да ми казва какво да правя. Определено давам газ с 200 км/ч назад, но не е това причината. За мен е важно да се чувствам добре и аз знам, че когато не правя добри резултати, причината не е в треньора ми, но не е нужно да го обяснявам на всеки. Това са вътрешни неща. Не всеки може да го разбере и затова отрязвам тези въпроси. Това си е личен избор. Аз съм професионалист и смятам, че се справям много добре в работата си.  Много обичам феновете си. Тези, които не ме харесват, нищо не мога да им кажа. Само хипотези са мненията, че с друг треньор мога да направя много повече. Вече 10 години съм в професионалния тенис и мисля, че добре знам за какво става въпрос. Много съм доволна и горда от себе си, от това което съм постигнала. С всеки изминал турнир научавам нещо ново за себе си и го прилагам. Може би не на всеки турнир се представям перфектно, но емоциите и целия този опит, който събирам дори от загубите, миналата година имам само 5 турнира с победи в основна схема, накрая даде отражение в отличното ми представяне в Сидни.

- Научаваш нещо за себе си във всеки турнир, но какво е най-изненадващото нещо, което научи тази година?
- Може би не е изненадващо, а по-скоро парадоксално. Вече виждам съвсем ясно, че мога да бия почти всеки в света, когато се чувствам добре, когато съм във форма, но от друга страна попадам и в обратната ситуация и тогава мога да падна от почти всеки. Това се видя тази година, но пак казвам – не ме е срам от това нещо, не смятам, че трябва да се оправдавам пред някой. Загубих от едно момиче, което е в топ 300 (б.а. - №228 Джоя Барбиери в Щутгарт), но тя играе прекрасно. За мнозина това е странно, но в действителност не е. От долу идват много мотивирани и можещи тенисисти. Може би звездите не губят срещу №300, но те играят само един-два пъти на година срещу съперници с подобен ранкинг.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини