Гулбис спря Федерер!



01-06-2014 18:02

Ърнест Гулбис достигна четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция. Латвиецът заслужи това след успех в пет сета срещу Роджър Федерер след 6:7(5), 7:6(3), 6:2, 4:6, 6:3 за над три часа и половина битка. По този начин най-успешният играч в историята на турнирите от Големия шлем не успя да достигне за 10-а поредна година четвъртфинал в Париж.

За Гулбис това е и първа победа над играч от топ 5 в Големия шлем и общо пета в кариерата му. Федерер пък за първи път от 2004-а няма да играе четвъртфинал на "Ролан Гарос". Тогава той бе победен от Густаво Куертен в трети кръг.

"Вероятно това е най-голямата победа в моята кариера. Благодаря на публиката за подкрепата. Знам колко обичате Роджър. Приет съм много добре във Франция, спечелих титли в Ница и Марсилия. Надявам се в Париж ще е следващата ми," каза с усмивка Гулбис в интервюто на корта.

С много добра игра в тайбрека на първия сет Федерер се наложи след 7:5 точки. Нещо повече, швейцарецът сервираше за спечелване и на втория сет, но пропусна сетбол и оттам всичко се обърна в полза на опонента му. Гулбис стигна до пробив и доведе ситуацията до нов тайбрек, в който се наложи със 7:3 точки.

Латвиецът проби за 3:2 в третия сет и с изключително агресивна игра не даде никакви шансове на своя много по-именит съперник до края.

В тази критична ситуация Федерер реагира много добре в четвъртата част. Той стигна до два пробива и дръпна с 5:2. Гулбис веднага върна единия с отлична игра и сякаш отново започна да диктува събитията на корта. Все пак при 5:4 големият шампион успя да наложи волята си и да доведе ситуацията до пети сет.

Латвиецът бе наистина впечатляващ до края на двубоя. Той проби още на старта, за да поведе с 3:0 като и Федерер му помогна с двойна грешка в решителния момент. До края Федерер така и не намери начин да отговори на агресивната игра на съперника си.

В четвъртфиналите Гулбис ще играе с Томаш Бердих. Чехът води с 4:2 в преките битки помежду им.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини