Когато тенисът се срещне с футбола



28-05-2010 12:45 | Станко Димов

Тенисът и футбола имат много общи неща. Предлагаме ви малко любопитни факти в своеобразна класация, свързващи двата спорта. 

 

10. Чарлс Н'Зогбия, футболист на Уигън Атлетик, е втори братовчед на Жо-Вифред Цонга, първата ракета на Франция. И двамата имат корени от Конго - бащата на Цонга се место във Франция през 1970 година и започва кариера в хандбала. 

 

9. Бащата на британската номер 1 Елена Балтача, е спечелил Купата на националните купи (КНК) с отбора на Динамо (Киев) през 1986 година. Освен това бащата на Балтача - Сергей, има повече от 300 мача за украинския гранд. Той е и първият съветски играч, който е играл в Англия - в тима на Ипсуич. 

 

8. Най-добрият великобритански тенисист Анди Мъри също има сериозна връзка с футбола. Освен, че е привърженик на Хибърниън, като малък Мъри е попаднал в полезрението на гранда Рейнджърс. Той обаче е отказал, за да се съсредоточи върху тениса. 

Наскоро шотландецът си спечели гнева на медиите на Острова, след като каза, че изобщо не се вълнува, когато Англия губи на футбол. ; target="_blank">Вижте уменията на Мъри тук!

 

7. Остваме на вълна Анди Мъри, който в детските си години се е славен с невероятния дрибъл с топка в крака. Подобно е било положението и за националния вратар на Франция - Юго Лорис, който пък бил ненадминат на корта. Стражът обаче не е единственият случай. Бразилската суперзвезда Рикардо Кака също е бил на прага на професионалния тенис, когато от Сао Пауло са го потърсили и предложили договор. 

Подобно е положението и при Диего Форлан. Уругваецът е бил луд фен на тениса, но "семейният" спорт - футбол, го принудил да зареже ракетата. 

 

6. Борис Бекер влезе с гръм и трясък в мъжкия тенис, след като едва 17 годишен спечели "Уимбълдън". Самият Бекер, освен страст към хазарта, има такава и към футбола. Брадатият симпатяга има място в борда на директорите в Байерн (Мюнхен). Германецът не бе на себе си след загубата от Интер във финала на Шампионската лига. "Притеснявам се за защитата. Според мен един от най-добрите на този пост е Лусио. Не разбирам защо му позволихме да напусне", мъчи се Бекер. 

 

5. Фернандо Торес сбъдна една мечта на световната номер 3 Каролин Возняцки, пращайки и тениска на Ливърпул с автограф. Младата девойка не бе на себе си. "Имам фланелка с подписа на Торес. Не мога да повярвам. Той ми е любимият футболист". 

[WOZNIACKI_TORRES.jpg]

4. Не всяка година на финалния "Мастърс"  може да се види демонстаривен "мач". Миналата година обаче Хуам Мартин Дел Потро, който само преди няколко седмици бе спечелил US Open след успех над Роджър Федерер, поразцъка на корта със звездата на Манчестър Сити Карлос Тевес. Да, стана ясно, че Тевес е избрал правилният спорт!!! ; target="_blank">(виж видео)

Самият Дел Потро обаче е луд фен на футбола. В родината си подкрепя Бока Хуниорс, а в Европа дере гърло за Ювентус. 

 

3. Хърватинът Горан Иванишевич влезе в историята, след като през 2001 година спечели "Уимбълдън" с "уайлд кард". Неговият успех накара бившата звезда на Милан Звонимир Бобан да го сравни с Исус Христос. Нещо повече, Бобан покани Иванишевич на прощалния си мач, а самият Иванишевич дори вкара гол; target="_blank"> (вижте видео тук)!. 

 

2. Световният номер 1 Роджър Федерер, който е определян за може би най-добрият тенисист за всички времена, нееднократно е споделял, че е можел да направи кариера във футбола. "ФедЕкспрес" е доказан фен на ФК Базел. Ето какво споделя за списани "Four-four-two": "Когато бях дете ритах за Конкордия Базел и ми се наложи да играя срещу ФК Базел. Марко Чиудинели, който също е професионален тенисист, тогава играеше либеро в Базел. Аз бях нападател и двамата имаме няколко паметни битки. Когато спрях да играя футбол моментално станах фен на Базел и редовно следя резултатите им", споделя Роджър. "Всичко свърши когато бях на 12 години. Тогава програмата ми в тениса вече бе много натоварена и нямах време за друг спорт. Играех като атакуващ полузащитник или нападател и бях лидер. Сигурен съм, че бих бил страхотен капитан", споделя още Фед. 

 

(футболистите на Базел излизат с фланека "Федерер - 15 титли от Шлема")

През 2004 година Федерер прави няколко треноровки с любимия си отбор. Треньорът на швейцарците тогава - Кристиан Гроос е убеден, че Федерер е можел спокойно да има кариера във футбола. 

 

1. Разбира се, когато говорим за футбол и тенис не може да пропуснем Рафаел Надал. Испанецът произлиза от сериозно футболно семейство - чичо му Мигел е легенда на Барселона и бивш испански национал. Самият Рафа Надал е бил решил да се посвети на футбола, но баща му го е насочил в друга посока. 

"Играех еднакво добре футбол и тенис. Но с времето започвах да играя все повече тенис с чичо ми. Въпреки това моята голяма любов си оставаше футбола", споделя Надал. 

"Дойде един момент, в който трябваше да избирам между двата спорта. Тогава се спрях на тениса". 

Въпреки семейната връзка с Барселона, Рафа е луд фен на Реал (Мадрид). Самият той често може да бъде забелязан на "Сантяго Бернабеу". В същото време пък звездите на Белия балет не пропускат мач на Рафа, когато испанецът се пуска на турнир в родината си. 

 

СТАНКО ДИМОВ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини