Невероятен Цонга!



10-08-2014 23:42 | Калин Дацов

Невероятното представяне на Жо-Вилфред Цонга на "Мастърс 1000" турнира в Торонто продължи. Той триумфира с титлата, след като победи във финала Роджър Федерер със 7:5, 7:6(3) и взе втори трофей в кариерата си от тази категория.

По пътя си към този успех французинът записа цяла серия изключително престижни победи последователно над играчи от топ 10 - Новак Джокович, Анди Мъри, Григор Димитров, а сега и над Федерер. Това е негов втори успех в "Мастърс 1000" сериите. Освен всичко Жо се превърна и в първия представител на страната си с титла в надпреварата, която има 121-годишна история.

С този успех Цонга си гарантира завръщане в топ 10 на световната ранглиста. Федерер пък допусна трета загуба във финал на "Мастърс 1000" турнир през сезона след Индиън Уелс и Монте Карло.

В първия сет Цонга пласира едва 46% първи сервис, но това не му попречи да спечели 94% от точките си след него. При 5:5 французинът изостана с 0:30, но се спаси с уверени действия и серия отлично пласирани подавания. За този пропуснат шанс Федерер трябва да съжалява двойно повече, тъй като след това, сервирайки да остане в сета и 30:30, направи поредни непредизвикани грешки и го загуби.

И във втория сет Цонга бе този, който доминираше. Федерер спаси поредица точки за пробив в своите сервис геймове, а при 5:4 отрази и мачбол с хубаво изпълнение от форхенд. 10-ият гейм продължи 9 минути, но Федерер все пак намери сили да остане в мача. В последвалия тайбрек Федерер първи сгреши като не пласира добре свой бекхенд и Цонга взе мини-пробив за 4:3 точки. До края той нямаше нужда от повече помощ от именития си съперник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини