От тениса към финансите



05-09-2014 16:48 | "Дневник"

Докато олимпийският шампион Анди Мъри преследва втората си титла от US Open, неговият приятел и бивш съотборник за купа "Дейвис" Джейми Бейкър вече гради кариера във финансовата сфера. След няколко трудни години като професионалист, през миналата година той замени ракетата за работа в най-голямата испанска банка - Banco Santander.

Бейкър, който също е роден в Шотландия, беше вторият най-предно класиран британски тенисист, като достигна 186-ото място в световната ранглиста през 2012 г. Той записа седем участия в основната схема на турнирите от Големия шлем, като нито веднъж не успя да прескочи първия кръг.

Като повечето тенисист, чието участие приключва в квалификациите или първите два кръга на големите състезания, и за Бейкър се оказа невъзможно да печели от тенис. Въпреки че с всяка години наградните фондове се увеличават, те все още остават твърде ниски в началните фази на турнирите, за да покрият огромните разходи на професионалните играчи.

Според проучване от 2010 г. на Американската тенис асоциация един професионален тенисист има годишни разходи около 143 000 долара.

През този сезон за достигане до първия кръг на US Open се раздават 35 200 долара. На "Уимбълдън" сумата беше съвсем малко по-висока - 35 802 долара, докато на останалите два турнира от Големия шлем беше по-ниска - 27 600 долара на Australian Open и 28 589 на "Ролан Гарос".

"Бях в позиция, в която не можех да печеля достатъчно, за да си осигуря един добър живот. Самото пътуване по света, което ти дава професионалния тур, е голяма награда, но когато навърших 25 години започнах да мисля и за финансовата страна на нещата", коментира Бейкър в интервю за Bloomberg.

Шотландецът прекрати кариерата си с 400 000 долара спечелени от наградни фондове. Той споделя, че в момента са му останали "много малко", защото по-голямата част от приходите си е инвестирал обратно в тениса.

"Aз бях посветил целия си живот на тениса. Ако бях продължил да играя още пет години и се задържах около 180-ото място в света, можех да се озова в позиция, при която да нямам нито пени в банката, когато се оттегля", добавя 28-годишният шотландец.

Преминаването от тенис кариера към финансите не е изключение. Бившият американски тенисист Джонатън Пастел, чието върхово класиране в ранглистата беше 718-ото място през 1999 г., в момента е вицепрезидент на Wexford Capital, базирана в Грийнуич, Кънектикът.

Други двама американци - Джим Граб и Ричи Ренебърг, които през 1992 г. печелят титлата на двойки от US Open и няколко пъти оглавяват световната ранглиста, след края на кариерите си продължават да работят заедно в хедж фонда Taconic Capital Advisors в Ню Йорк.

Джейми Бейкър успява да си намери работа в Banco Santander с помощта на компанията за подбор на персонал Add-Victor, която се е специализирала в пласирането на бивши професионални спортисти и бивши военни служители в бизнес сферата.

Откакто агенцията е основана през 2012 г., е успяла да намери работа на 80 кандидати. Трима от тях са бивши тенисист, а в момента още четирима се подготвят да започнат бизнес кариера.

"Едно от най-големите качества на професионалните спортисти в индивидуалните спортове е тяхната пъргавост и устойчивост", коментира Стив Уайт-Купър, който е основател и директор на Add-Victor. Той е бивш състезател по ръгби.

Бейкър няма нужните академични качества - той напуска училище на 16 години - но това не е пречка за Майк Илууд, началник на дирекция "Корпоративно банкиране" в Santander UK.

"Аз винаги търся различни неща, опитвам да добавя различни характери и различни умения към екипа. Джейми много бързо ме впечатли. Той е едно много ведро, енергично, точно и интелигентно момче. Така че, дори да не е преминал през традиционния за сферата път, според мен той е изключително способен", заяви Илууд за Bloomberg.

Ирландецът Бари Кинг, който работи като търговец на облигации в Davy Stockbrokers в Дъблин, е бил на сходен кръстопът през 2011 г.

Кинг е бивш национален шампион на Ирландия за младежи. След това той продължава да играе тенис в университета "Нотр Дам" в САЩ. През 2007 г. Кинг се дипломира със специалност финанси и прекарва следващата една година, работейки и събирайки пари, за да започне кариера като професионалист.

Въпреки че споделя треньори с други играчи, за ирландеца живота по турнирите от сериите "Чалънджър" на ATP и от сериите "Фючърс" на ITF се оказва твърде скъп.

"Наградните фондове в по-ниските категории турнири са толкова малки, че много от момчетата се притесняват дори за своя хляб", разказва 29-годишният Кинг пред Bloomerg.

Той приключва кариерата си, след като през 2011 г. успява да изпълни една от мечтите си - да играе за Ирландия в купа "Дейвис". Равносметката е едва 21 058 долара от наградни фондове при върхови класирания на 431-ото място на двойки и 600-ото място на сингъл.

"Имах лека контузия и чувствах, че, ако продължа да играя, вероятно ще спечеля в кариерата си около 250-300 хиляди долара. Но с диплома от "Нотр Дам" и само с няколко години извън света на бизнеса, аз бях годен за наемане и реших да се насоча към финансите. Мисля, че има някои сходства с професионалния спорт, защото като спорист ти си енергичен, свикнал си да се конкурираш и да бъдеш спокоен под напрежение", споделя още Кинг.

Източник: "Дневник"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини