Часът на истината настъпи



08-09-2014 14:16 | Станко Димов

Тази вечер, не преди полунощ, ще се изиграе финалът на US Open 2014. Изненадващо или не, в спора за трофея ще излязат Кей Нишикори и Марин Чилич, които на полуфиналите успяха да сътворят огромни изненади, отстранявайки суперфаворитите Новак Джокович и Роджър Федерер. При това Кей и Марин го направиха в стил, губейки общо 1 сет във въпросните срещи!

Довечера японецът и хърватинът ще се срещнат за 8-ми път, като предимството е на страната на Нишикори – 5:2 победи. В турнири от Шлема това ще бъде техен трети дуел. Те се срещнаха в Ню Йорк и през 2010-а, когато във втори кръг Нишикори се наложи в 5 сета.  Две години по-рано, в мач от трети кръг, Чилич грабна успеха в 4 сета.

Двубоят тази вечер ще бъде дебют и за двамата във финал в турнир от Шлема. За последно двама дебютанти спориха за трофея в Ню Йорк през 1997-а (Патрик Рафтър срещу Гред Руседски). Точно това беше и последният случай, в който нито един от финалистите на US Open не е част от Топ 10 (Рафтър беше №14, Руседски - №20).

Иначе общо в турнирите от Шлема това ще бъде първи случай от 2005-а насам, когато и двамата претенденти ще играят за сефте на финал. За последно това се случи на „Ролан Гарос” (Рафаел Надал – Мариано Пуерта).

Марин Чилич е първият хърватин, който достига до финал в турнир от Шлема от 2001-а насам, когато това направи Горан Иванишевич (Уимбълдън), който към днешна дата е треньор на Чилич.

Нишикори пък е първият азиатец, достигнал до финал в Шлема. Той го направи стилно, побеждавайки последователно трима играчи от Топ 10 – Раонич, Вавринка и Джокович.

Голям шлем без Топ 4 – това ще бъде първият случай от Australian Open 2005, в който на финал в турнир от Шлема не участва поне един измежду Новак Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер или Анди Мъри.

Това ще бъде и трети път за последните 39 надпревари от Шлема, в които победителят ще бъде различен от т.нар. Голяма четворка (US Open 2009 Дел Потро и Australian Open 2014 Вавринка).

Клуб Голям шлем – Победителят ще стане 13-ият състезател в Откритата ера, който печели първия си трофей от Шлема на US Open. Последният случай, в който двама или повече тенисисти печелят първи трофей от Шлема в рамките на един сезон бе през 2003-та (Хуан Карлос Фереро на „Ролан Гарос”, Федерер на Уимбълдън и Анди Родик на US Open).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини