Безапелационен



09-09-2014 01:44

Хърватинът Марин Чилич спечели Откритото първенство на САЩ. Той победи в битката за трофея Кей Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3 и по този начин постигна най-сериозния успех в кариерата си. Чилич стана първият играч, който печели финалния двубой на US Open без да загуби сет след Роджър Федерер през 2008-а.

Чилич се превърна и в първия играч извън топ 10 с титла от най-престижните четири в тениса след 2002-а, когато Пийт Сампрас също триумфира в Ню Йорк. Освен това Чилич последва примера на своя треньор Горан Иванишевич, който бе единственият хърватин с трофей от Шлема - Уимбълдън 2001-а.

С победата си Чилич ще се завърне в топ 10 за първи път от 2010-а година. Той ще бъде под номер 9 при новото обновяване на ранглистата.

От самото начало на мача Чилич пое изцяло контрола върху неговото развитие. При 3:2 той първи достигна до две поредни възможности за пробив, които японеца отрази. Нишикори обаче игра страхливо след това и загуби подаването. За Чилич това бе напълно достатъчно да затвори в своя полза сета.

Нищо не се промени и след почивката. Още при 1:1 Нишикори изостана 0:40 на свой сервис, но показа дух и отрази тези опасности като в третия случай реализира изумителна къса топка за радост на публиката. Чилич не показа колебание и след това се възползва от четвъртата си точка за пробив. Нишикори можеше да постигне моментален рибрейк, но отново сервисът се оказа голямото оръжие на двуметровия гигант. В крайна сметка се стигна до ново 6:3 и 2:0 сета.

В третия сет Чилич проби за 3:1 и до края само веднъж се наложи да спасява подаването, но пак демонстрира шампионски дух. Освен всичко тази победа е и под №300 в професионалната му кариера.

От своя страна постижението на Кей Нишикори също заслужава особено внимание. Нишикори стана първият азиатец с финал в Големия шлем. За целта той надигра световния номер 1 Новак Джокович, постигайки трета поредна победа над играч от топ 3.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини