София - европейска столица на физкултурата



14-09-2014 13:31 | Божидар Къртунов

Много е вероятно дори да не сте чули, но има така инициатива - Европейска столица на спорта. Не на културата. На спорта.  Още по-вероятно е да не знаете, но София кандидатства в конкурса, организиран от Асоциацията на Европейска столица на спорта (ACES). Желанието на българската столица е да получи домакинството през 2017 г. В момента се развива заключителният етап от надпреварата с Марсилия. София беше кандидат и за столица на културата за 2019 г., но загуби от Пловдив в надпреварата.

Да бъдеш столичанин

Да бъдеш европейска столица на спорта няма нищо общо с това да си домакин на европейско по футбол или на финал в Шампионската лига например. Ключов тук е социалният фактор, като целта на организаторите е спортът да достигне до хората. Акцентът пада изцяло върху масовия спорт и върху това той да се превърне в навик. "Спортът трябва да има основна роля в живота на гражданите. Това е много важно. Спортът е здраве, спортът е интеграция. Всяко евро, вложено в спорт, спестява три евро в здравеопазването", каза изпълнителният директор на ACES Уго Алонсо за "Капитал". Той пристигна на посещение в София миналата седмица заедно с председателя Франческо Лупатели и още няколко представители на организацията, за да получат официално документите, с които София кандидатства.

Разликата с домакинства в професионалния спорт е, че тук няма приходи. Ако бъде избрана за столица на спорта, София няма да получи директно средства, обясни за "Капитал" секретарят на инициативния комитет и общински съветник Анатоли Илиев. Той обаче изтъква, че при успех е много по-голяма вероятността да бъдат отпускани средства по европейски програми. "Това е част от идеологията - ако спечелим, по-лесно ще можем да участваме в европрограми. Ако си столица на спорта, това означава, че имаш волята да изпълниш качествено и в срок тази програма. Спортът се тълкува като социална дейност. Всичко, което се направи за спорт оттук нататък, ще е полезно. Ще се върнат децата в салоните по физическо, ще има превенция срещу болести и проблеми като наркоманията", добави Илиев.

Все пак има сходни черти с големите домакинства в спорта - наградата носи и престиж. "Големият плюс е, че градът, който спечели, получава голямо международно признание. Това ще е огромен тласък за София и ще постави града на международната карта на спорта", допълва Алонсо. Досега в 14-годишната история на инициативата почти винаги печелят градове от Западна Европа.

Изключенията са само две - Варшава през 2008 г. и Истанбул през 2012 г. В момента под светлината на прожекторите е Кардиф. "Досега никога не сме имали кандидат от тази част на Европа и затова сме щастливи, че София се включи в конкурса. Ако успее, това ще е стимул за държавите в Източна Европа", добави Алонсо.

София диша, но дали спортува

Хората в инициативния комитет са си поставили критична оценка за обвързаността на софиянци със спорта, както и за състоянието на инфраструктурата. Затова те разглеждат кандидатурата като вътрешна мотивация да градят дългосрочно бъдеще и да подобрят политиката си.

"Не мога да кажа до каква степен сме изостанали, но разликата е очевидна. Това, което се посочва като здравословни проблеми, като хигиена на хранене, като наднормено тегло, като заболявания от типа на хипертония - то се свързва с обездвижването. Когато не си възпитаваме децата да спортуват, това се превръща в навик", заяви Илиев. Общинският съветник изтъква, че София е бързо развиващ се град и че "при това положение едно изоставане по отношение на здравословния начин на живот не стои добре за никого". "В момента имаме възможност до голяма степен да наваксаме пропуснатото.  Напълно сме наясно, че в момента не можем да предоставим онова, което искаме, но сме мотивирани да реализираме плановете си."

Преките ползи за хората, ако София спечели, ще са активности на всички нива - от детските градини през училищата до младежите. Ангажиментът е градът да организира 365 състезания на регионално ниво, 32 по-големи за цяла София и 12 национални. Има проекти и идеи за подобряването на инфраструктурата. Предстои да бъдат направени 66 километра велоалеи, с които целият град да е опасан, а всички паркове ще са оборудвани с фитнеси на открито - в момента са 17, а целта е да са 36. Предвижда се изграждането на басейни и многофункционални зали за поне 12 вида спорт, като такава вече е открита в "Овча купел". Анализът показва, че за между три и шест месеца подобна зала ще може да постигне пълна заетост на часовете.

Всичко това е свързано с инвестиции. "Бюджетът е разпръснат в различни ресори. Малко е рано да говорим в детайли, но ще се вложат десетки милиони. Ако София спечели, това ще натежи при решенията на общинския съвет и ще помогне да инвестираме повече в спорта. Защото сега често се казва, че тези проблеми не са най-актуални и че може да почакат", обясни Илиев.

А проблемите всъщност са актуални, тъй като всички проучвания показват, че българите не обръщат внимание на физическите дейности. Но според данните, приложени в доклада за София, 69% от столичани спортуват.

Спорът с Марсилия

София се надява да спечели надпреварата с Марсилия, чиято кулминация е решението на деветчленното жури на 5 ноември. От 9 до 12 октомври столицата ще посрещне комисията на ACE за заключителното си представяне. "Не искаме нищо друго, освен да бъдем оценени обективно. Марсилия е установен пристанищен град, който няма нашите дадености", каза Илиев.

"София е един от най-зелените градове в Европа с висок процент спортуващи.  От улиците, през парковете и Витоша до професионалния спорт - градът живее със спорта. Ако бъде избрана, София ще се постарае да представи политиката си в спорта не само през 2017 г., но и да изгради стабилна политика за следващите години", пише доста патетично в документите за кандидатурата на града.

От инициативния комитет наблягат върху природните дадености на българската столица. Илиев заяви, че трудно може да избере най-доброто място за спорт в София. "Ще изключа "Арена Армеец", която вече даде възможност на много федерации да кандидатстват за домакинства. Двата големи парка в София се ползват много - в момента Южният парк се използва непрекъснато и в събота и неделя се наблюдава дори пренатоварване. Това, което се направи в Борисовата градина, с новите алеи и спортните игрища, дава възможност на хората да спортуват. В петък, събота и неделя Витоша пък приема столичани и дава разнообразни възможности за спорт."

Алонсо постави добра оценка на българската столица. "София върши огромна работа, полага много усилия и показва, че има качества, за да бъде европейска столица на спорта. Кандидатурата е подкрепена не само от кметството, но и на национално ниво - от БОК и Министерството на младежта и спорта. Възможностите са 50 на 50, много оспорвана ще е борбата. Мисля, че най-силната страна на кандидатурата на София е концепцията за масовия спорт, за това спортът да достигне до всички. Колкото до слабите страни, не знам, предстои да анализираме, но към момента виждам една много силна кандидатурата", заяви испанецът.

През 2013 г. Марсилия вече е била европейска столица на културата. "Не знам дали това е плюс или минус, но със сигурност имат опит", коментира Илиев. И добави: "Няма да е трагедия, ако не спечелим. Фактът, че сме стигнали на това ниво, е от голяма полза. Дори това, което направихме от януари досега, само ни кара още повече да преследваме целите си. А и никой не е казал, че ако не спечелим сега, няма да се кандидатираме отново. Между другото са малко кандидатите, спечелили от първия път."

Автор: Божидар Къртунов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини