Нишикори: Най-много уважавам Федерер



24-09-2014 14:34

През тази година Кей Нишикори стана първият азиатец, който достига до финал в турнир от Големия шлем в Откритата ера. Вижте какво сподели Нишикори пред CNN затова на какво дължи успехите си в последно време.

Достигна финал на US Open, побеждавайки Новак Джокович. Какво е да надиграеш световния номер 1 на турнир от Големия шлем?
Невероятно е, демонстрирах най-добрия си тенис. За втори път го побеждавам, но е различно в турнир от Шлема. Всички играят на 100%. Когато победиш Раонич(№6), Стан(№4) и Ноле, чувството е страхотно.

Правиш ли нещо по-различно в подготовката си за такъв голям мач?

Нищо по-специално. Не усещах и по-голямо напрежение, опитвах се да мисля мач за мач. Бях спокоен, но и концентриран върху предстоящото. Дори срещата да продължава три-четири часа се старая да съм максимално съсредоточен и това е ключово.

Как се промени животът ти след това?
Не се промени особено. Беше лудница на летището в Япония, когато се прибрах. Но аз не исках да продължа както досега съм работил. Тренирам здраво и демонстрирам моя тенис. Може би другите играчи гледат на мен по различен начин. Може би ще разучават играта ми повече.

Ти си герой в Япония след US Open - хората кръщават децата си на теб. Какво е усещането?
Това ме мотивира. Мачовете в Ню Йорк са с голяма часова разлика, но хората в Япония ме подкрепяха силно въпреки това. Вървейки по улиците в Япония те ме поздравяват и това винаги ме радва. Хората тук не са агресивни и обикновено не подхождат така, но този път бе приятно. Всички се стремяха да ме поздравят.

Чувстваш ли допълнително напрежение като човек, от който феновете в Азия очакват толкова много?
Не твърде много. Винаги съм искал да показвам моя тенис. Имам честта да бъда номер 1 в Азия. Има много млади състезатели, а при жените това е Ли На. Надявам се да играя още много финали.

Партнираш си от януари с бившия шампион от "Ролан Гарос" Майкъл Ченг. Какво промени в играта ти той?

Той определено ми помогна. Подобрих много компоненти и станах по-агресивен. При по-къси топки навлизам в корта. Работим наистина добре. Тренирам повече и затова успях да издържа всичките седем мача в Ню Йорк. Независимо, че два от тях бяха по пет сета. Подобрих подготовката си.

Кой е твоят идол в тениса?
Роджър Федерер е този, който уважавам най-много. Винаги съм се наслаждавал да играя с него и да наблюдавам играта му. Той прави невероятни неща на корта. Има изключителен сервис, невероятни удари, всичко е перфектно при него. Почти няма слабости.

Да поговорим за диети. Анди Мъри е известен с това, че обича много суши. Джокович се старае да избягва глутена в храните. Ти имаш ли специална диета?
Не още. Опитвам се да се храня балансирано. Много въглехидрати преди мача, също зеленчуци, много плодове. Но понякога си хапвам каквото ми се яде, не се ограничавам.

Какво обичаш да правиш извън корта?
Да пазарувам и обичам да спя. Понякога, когато имам свободен ден просто спя до обяд. Играя голф и гледам други спортове.

Смяташ ли, че един ден може да спечелиш турнир от Големия шлем?
Приближавам се към тази цел. Бях съвсем близо. Знам колко трудно е да стигнеш до полуфиналите на турнир от Големия шлем. Далеч съм от целта, но вече съм в топ 10 и мисля, че мога да постигна това. Имам нужните качества да играя финал, така че дано успея пак да повторя това.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини