Станойчев: Имаме потенциал да изградим новите Гришо и Цвети



24-09-2014 22:59

В навечерието на 43-ия си рожден ден първият българин в топ 100 на АТР ранглистата Орлин Станойчев даде интервю специално за сайта на Българската тенис федерация.

Ти си първият българин, който влезе в топ 100 на мъжката ранглиста на АТР и постигна заветната цел на мнозина. Познаваш отдавна работата на Българската федерация по тенис, какво би желал да споделиш с нас?
- В последните години има огромна промяна в работата на БФТ. Организират се много турнири за юноши и девойки, за мъже и жени. Базата се подобрява ежедневно и има огромен потенциал. Според мен в тези трудни години ръководството на федерацията по тенис прави всичко възможно по силите си за развитието на българския тенис.

Надявам се, че с развитието на програмите „Тенис 10“, и „Бъди на върха“, скоро в България ще се появят много деца, последователи на Григор Димитров и Цвети Пиронкова, които постигнаха невероятни резултати по пътя си към световния тенис връх. Смятам че с един добър екип от треньори, с базата която подобряваме и с турнирите, които се организират имаме всички предпоставки и надежди да създадем добри състезатели.

Познаваш добре работата на Швейцарската тенис федерация, а така също и работата на БФТ, където наскоро беше спортен директор. Какво може допълнително да направи родната централа за подобряване на резултатите от дейността си?
- За да изграждаш успешни тенисисти, трябва да имаш много добър екип от хора, добри треньори по тенис и ОФП, добра база с открити и закрити кортове, където можеш да събираш всички състезатели, да организираш турнири. Според мен ние имаме много хубав Национален тенис център с огромен потенциал. В България днес се правят много повече турнири от времето, когато аз играех.

Условията за развитие на състезателите сега са много по-благоприятни от времето, когато за участие по турнири в чужбина трябваше да се вади и виза за всяка страна. Според мен трябва да се събере много добър екип от специалисти, добри треньори по тенис и по ОФП, да се създаде една много добра организация. При наличие на тези три фактора - няма основания нещата да не се случат и резултатите ще се появят!

В Швейцария техният Национален тенис център се намира в средата между немската и френската част във Виен. Там се събират най-перспективните тенисисти и тенисистки до 14 и до 18 г. Имат добри треньори. Винаги това е важно - да се намерят добри специалисти, хора които са мотивирани. Защото може да имаш превъзходна база и да организираш много турнири, но трябва да имаш на място и хора, които да работят с децата, което не е никак лесно да се случи.

Това може да направи допълнително БФТ - да привлече един по-добър екип от специалисти, да се съберат най-добрите възможни треньори и да продължи да работи спокойно и уверено в досегашните си направления. Трябва да има повече турнири за деца и да се търсят спонсори, тъй като тенисът е скъп спорт.

Много неща се направиха от сегашното ръководство на БФТ, което никак не е лесно – то успява да намери спонсори в настоящата трудна икономическа ситуация!

Ти си един от малкото състезатели в света, с победа над Федерер
- Роджър Федерер е за мен най-великият тенисист за всички времена! Той притежава почти всички рекорди в тениса и продължава да се стреми да постигне нещо повече! Винаги се стремете към нови по-високи нива в тениса!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини