Турнирът в Базел e храмът на Федерер



18-10-2014 18:31 | Любомир Тодоров

Започва  един от най-големите тенис турнири в зала от календара на Мъжката тенис асоциация – този в Базел, който е от категория „АТР 500“. Той се свързва неизменно с Роджър Федерер, не само поради факта, че се провежда в родния му град. От престижното състезание има хубав спомен и Григор Димитров.

Но всичко по реда си. Swiss Indoors e основан през 1970 г. Първият шампион в турнира е Клаус Бергер от Германия, който  получава като награда ръчен часовник (че какво друго в тази страна?). За сравнение победителят в Базел тази година ще вземе чек за над 350 000 евро.

През 1975-а е построена многофункционалната „Санкт Якоб Хале“, която приютява и турнира. Само две години по-късно Швейцария изживява истински тенис бум, който се свързва с първото участие на Бьорн Борг в Базел.

Организаторите започват прилагането на уникална схема през 1978 година, която позволява с помощта на спонсори 6000 деца да гледат мачовете безплатно. Тази традиция продължава и до днес и помага за запълване на голямата зала в първите дни на състезанието.

След реконструкцията на съоръжението през 1990 година капацитетът на централния корт в „Санкт Якобс Хале“ е увеличен на 8500 места. За швейцарското си качество в инфраструктурата и обслужването на състезатели и зрители турнирът няколко пъти е бил избиран за номер едно на сезона. За първи път това се случва през 1997 г.

При създаването на „АТР 500“ сериите през 2009 година Базел влиза като едно от двете състезания в зала от нея в Европа, заедно с Ротердам. Турнирът вече бива признат за най-голямото спортно събитие в Швейцария и е с годишен бюджет от 18 милиона франка.

Съчетанието на тенис и музика стартира през същата година. Турнирът се открива в понеделник с…класически концерт. Дебютното издание на т. нар. Супер понеделник започва с участието на оперната прима Монсерат Кабайе.
Рекордът по посещаемост е регистриран през 2012 година, когато 72 200 зрители наблюдаваха срещите в „Санкт Якобс Хале“.

Повечето от спортните рекорди се държат от Роджър Федерер, който като дете е подавач по време на състезанието. През 1993-а, 12-годишният хлапак гледа прехластнат, застанал на коляно до мрежата, финалния двубой между Михаел Щих и Стефан Едберг, спечелен от германеца в четири сета (по това време финалите са във формат 3 от 5). Именитият швед връчва на Роджър медала, който получават всички бол бойс след края на турнира. Едберг вече е треньор на Федерер и пристига в Базел в това си качество.

За да покаже, че не е забравил от къде е тръгнал, рекордьорът по титли от Големия шлем устройва всяка годинта празненство с пица за подавачите след последния си мач в Базел.

А Федерер от 2006-а всяка година играе за титлата. Той е печелил рекордните пет пъти купата (2007-2008, 2010-2011 г.) и още толкова пъти е губил финала. В предишните две издания Брюнета от Базел отстъпи на Хуан Мартин дел Потро, който няма да защитана титлата си тази година заради контузия.

Турнирът в Базел е тясно свързан и с кариерата на Григор Димитров. Точно там той записа първи мач и първа победа в състезание от АТР Тour. Българинът получава „уайлд кард“ за квалификациите през 2008-а. Той дебютира на 18 октомври с успех срещу чеха Иржи Ванек с 7:5, 4:6, 7:6(6), но във втория кръг загуби.

Миналата година пак там Димитров срещна за първи път Федерер, човекът, с когото за добро или лошо, го сравняваха дълги години. Осмият поставен Гришо стигна до четвъртфинала в „Санкт Якоб Хале“ след победи над Радек Щепанек и Александър Долгополов. Мачът с Роджър беше изпълнен с обрати, но в крайна сметка бившият номер едно в света се наложи с 6:3, 7:6. Димитров имаше за какво да съжалява, защото във втората част водеше с пробив и имаше три поредни точки за спечелване на сета при 5:4 гейма.

Тази година Григор и Роджър отново са сред главните действащи лица в Базел. Възможно е те отново да се срещнат на корта, подобно на миналата година отново на четвъртфинал.

Любомир Тодоров,Медиен директор на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини