Битката на бащите в Лондон



09-11-2014 12:23 | Любомир Тодоров

С общо четири неделни двубоя (два на сингъл и два на двойки) в лондонската зала „О2“ започва 45-ото издание на заключителния турнир на най-добрите тенисисти на АТР.

Всичко е фокусирано върху евентуалните рекорди, които могат да бъдат поставени през ноември. Дали световният номер едно Новак Джокович ще стане първият с три поредни трофея след Иван Лендъл през 1987 година? Или дали Роджър Федерер ще подобри собственото си върхово постижение със седма купа от Мастърса?

Дали сметките на двамата водачи в групи са правилни, ще разберем скоро. Ноле и Роджър са двама от тримата бащи във Великолепната осморка. Наскоро сърбинът призна, че е получил в Париж съвети от таткото на две двойки близнаци за отглеждането на невръстния Стефан Джокович. Но при един очакван финал между двамата гиганти,  те едва ли ще си говорят за смяна на памперси и колики.

От най-добрите тенисисти в света отсъства единствено Рафаел Надал, който претърпя операция от апандисит преди дни. Но испранският левичар никога не е печелил заключителното състезание. За съжаление и Григор Димитров не успя да стигне до Лондон след резултатите си от края на лятото и есента.

Не е изключен и сценарий с титла на Анди Мъри, който показа великолепна форма в последния месец. А историята помни и шампиони, за които успехът в Мастърса е най-голямото постижение в кариерата като Давид Налбандян и Николай Давиденко. Защо да не се опитат да сторят това представителите на новата вълна в мъжкия тенис Кей Нишикори или Милош Раонич.

Всичко ще стане ясно на 16 ноември. В група „А“ са Новак Джокович, Стан Вавринка, Томаш Бердих и Марин Чилич. В група „Б“ водач е Роджър Федерер. Другите в нея са Анди Мъри и дебютантите Кеи Нишикори и Милош Раонич.
Мастърс турнирът на АТР е претърпял много метаморфози. Първото му издание е в Токио през 1970 година. Тогава турнирът е организиран от Международната тенис федерация и се нарича Masters Grand Prix. Шестте тенисисти са разделени в групи, а първи шампион става американецът Стан Смит. Турнирът не е много популярен, защото е в края на сезона, а участниците в него не получават точки за ранглистата. Наградният фонд тогава е бил 45 500 долара, докато през 2014-а най-добрите ще си разделят 6 500 000 долара като само за участие на единично се полагат 142 000 долара.

Започват номадските години на състезанието и негови домакини през 70-те след японската столица последователно са Париж, Барселона, Бостън, Мелбърн, Стокхолм и Хюстън. От 1977 до 1989 година мастърсът е приютен от 18-хилядната зала „Медисън Скуер Гардън“ в Ню Йорк. След това Германия приема състезанието от 1990 до 1999 г. с Франкфурт и Хановер. От 1990-а АТР започва да администрира турнира и шампионът вече получава точки като за титла от Големия шлем.

Странстването продължава и за три години най-добрите тенисисти обикалят три континента – Лисабон (2000 г.), Сидни (2001) и Шанхай (2002).  Следват мастърсите в Хюстън (2003-2004) и отново в Шанхай (2005-2008) преди Лондон да поеме щафетата с „О2 Арена“, която е с капацитет за 17 500 зрители. Британската столица ще бъде домакин и догодина.

Почти всички велики тенисисти от последните четири десетилетия са печелили заключителния турнир на АТР. Стана въпрос, че рекордьор по трофеи е Роджър Федерер, който триумфира през 2003-2004, 2006-2007 и 2010-2011 година. С 5 купи е Пийт Сампрас и Иван Лендъл. По 4 пъти са триумфирали Борис Бекер и Илие Настасе, а по 3 успеха имат Джон Макенроу и Новак Джокович.

Сигурно е, че голямо зрелище ни очаква и в 45-ото издание на ATP World Tour Finals. Най-добрите тенисисти в света ще се опитат да завършат сезона по подобаващ начин – с титла на 16 ноември или поне с приличен финансов бонус.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини