Откровено с Шарапова



15-06-2010 21:14 | Станко Димов

"Преди 18 месеца можех да избера много различни варианти, за да кажа "Стоп" на тениса. Можех да се оправдая, че никой играч не се е връщал на върха след подобна тежка контузия в рамото. Можех да кажа също, че вече съм изкарала достатъчно пари, за да живея спокойно без да се налага да играя. Можех да кажа и още десетки неща".

 

Да, Шарапова вече е печелила "Уимбълдън", както и още два от турнирите от Големия шлем. Освен това тя вече е била номер 1 в света. Само преди няколко месеца подписа и най-нечуваният договор, който жена атлет е подписвала. Контрактът и с "Найк" е на стойност $80 милиона - тотален рекорд.

 

Така, само седмица преди "Уимбълдън" Шарапова отново е на корта и счита, че контузията в рамото определено е попречила на кариерата и развитието и през последните 18 месеца. Момичето, което на 7 години напусна Сочи в посока Маями и в следващите 2 години не видя майка си.

 

"Благодарение на семейството ми изградих кариерата си от пълна нула", каза Мария, припомняйки си как с баща й Юри се местят в САЩ през 1994-а година.

 

"Това не бе случай, в който някой прави кариера, заради богатия си приятел. Нямахме си списание, което да издигне моята "кариера". Всичко направихме сами, от дъното, до върха. Именно затова спокойно можех да кажа, че спирам с кариерата си (бел.ред. преди 18 месеца), защото всичко бях постигнала сама на корта. Любовта ми към спорта обаче не ми позволи. В моментите, когато се възстановявах от контузията, си припомнях за някои отделни мачове. Тогава осъзнах, че чувството на корта е нещо, което не може да се опише и искам пак да гоп изживея", сподели Шарапова.

 

"Семейството е много важно за мен. Без значение колко победи или загуби имаш - важното е да знаеш, че има място, където може да се прибереш и има кой да те посрещне", разкри рускинята, която навлезе с гръм и трясък в световния тенис, след като едва 17 годишна спечели "Уимбълдън".

 

"Когато дойдох в САЩ не ми бе никак лесно. Не бях виждала майка си 2 години. Тогава телефоните не се бяха развили колкото сега и Боже Господи, нямаше е-mail! Всичко, с което разполагах като връзка с майка ми беше лист и химикал, както и около месец чакане, преди писмото ти да пристигне където трябва.

 

Разбира се, че бе тежко, особено за мама. Аз донякъде се забавлявах, защото бях в нова страна, във Флорида, на много слънце и нови приятели. Играех в академията на Ник Болетиери и се наслаждавах на новостите в живота ми. Какво обаче да каже майка ми, когато в този момент е била без съпруга си и без дъщеря си".

 

Едва на 23 години, Шарапова мечтае един ден да има деца. Именно заради това осъзнава какво точно се е случило в живота й и какво са преживели всичко около нея, в името на нейната кариера.

 

 

"Определено тези години бяха трудни за мама. Тя беше на 27, когато с татко дойдохме в Щатите. Тя не можеше да ни последва, защото чакаше своята виза. Чак сега разбирам как се е чувствала".

 

Първите месеци за Шарапова отвъд Океана също са били тежки. Баща й е сменял различни работи, обикновено като мияч, и е бил на часове от мястото, където са живеели. "Чувствах се така, сякаш се разхождаме из локвите и не знаем, дали някога изобщо ще стъпим на сушата", спомня си Маша.

 

"Когато постъпих в Академията бях много по-малка от другите момичета. Разбира се, на много от тях това не се харесваше, а ги дразнеше и настройваше против мен. Никога не бях част от тяхната група, но...".


 

"Така се случиха нещата, това беше мият път. Наистина не беше никак лесно и научих много уроци. Животът ни предлагаше различни предизвикателства, а аз бях на толкова крехка възраст. Знаех, че ми предстоят тежки години, но също така знаех, че ще се справя. Мисля, че излязохме от ситуацията много по-силни.

 

Определено бях и доста самотна в тези години, трудно се социализирах. Постоянно чувах и въпроси от рода на: "Защо игра лошо? Защо загуби, когато трябваше да победиш". Но това вече не е важно. Ако всичко вървеше гладко, никога нямаше да успея да изградя своя характер", смята Шарапова.
Сексапилната рускиня признава, че дори тя е останала шокирана, когато печели "Уимбълдън" на 17 годишна възраст.

 

"Повярвайте ми - аз също бях шокирана. Не съм предполагала, че съм готова на тази възраст да издържа 2 седмици на натоварването - физическото и психологическото. Когато се сетя и за финала, побеждавайки Серина Уилямс осъзнавам колко съм била безстрашна. Та аз го направих на 17 години! Понякога в живота се отваря една малка вратичка и аз просто се възползвах, играейки страхотен тенис", разказва още Маша.

 
В същото време обаче Шарапова разказва и за мачовете, в които бе далеч от най-добрата си форма. Миналата година на US Open тя загуби от местната надежда Мелани Удeн, след като допусна 21 непредизвикани грешки.

 

 

"Беше период, в който променях сервиса си всеки 2 седмици. Опитвах се да намеря варианта, в който рамото ми щеше да издържи няколко дни поред на напрежението. Да, това беше труден момент. Сега отново става така - когато захладнее на корта винаги трябва да правя така, че рамото ми да е затоплено".

 

Приятелят на Шарапова - баскетболната звезда Саша Вуячич, в момента играе за Лос Анжелис Лейкърс.

 
"Ще се опитам да го взема с мен на "Уимбълдън", но дотогава трябва да си свърша работата у нас. Обичам го. Сега обаче трябва да уча, за да взема дипломата си. Спомням си, когато започнах да чета книги като малка. Тогава учех математика на руски, а майка ми помагаше много. Толкова съм и благодарна.

 

 

Ударих топката на живота, но никога няма да загърбя образованието си. Родителите ми са ме научили на две неща - да бъда добър човек и добър професионалист - дори и това да означава, да не слагам тениса на първо място. Наистина пътят ми бе труден, но ако мога да се върна назад няма да променя нищо".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини