Густаво Кюртен: Чувствам Ноле най-близък от сегашното поколение



08-12-2014 15:01 | Станко Димов

Бившят номер едно в света Густаво Кюртен е печелил три пъти „Ролан Гарос“ (1997, 2000 и 2001 г.) и има общо 20 титли. Многобройни контузии принудиха бразилския тенисист да се откаже през 2008-а. Ето какво разказа за настоящето си 38-годишният Гуга пред германското списание Tennis Magazin.

-Густаво, с какво се занимавате сега?
- Сърцето ми принадлежи на децата. Основах фондация, която се грижи за тяхното образование и бъдещето им. Цялата ми енергия отива за тази дейност.

-Играете ли още тенис?

-Честно казано, сега ми е трудно да издържа на корта и 15 минути. Тъжно ми е, защото много ми липсват оспорваните двубои. Но преди година ми направиха операция за имплантиране на изкуствена тазобедрена става и днес още не съм толкова здрав, колкото би ми се искало.

-Можехте да станете треньор като Борис Бекер…
-Аз тренирам няколко юноши, но по-често ми се налага да ги уча за нещата от живота, отколкото за тениса.В този момент не бих искал много да пътувам и отново да се окажа в „мелницата“ на Тура.

-Как е баба ви? В Германия бяхте много популярен и благодарение на Олга Шлосер.
-Благодаря, всичко е наред с нея. Баба ми е на 93 години, но и до днес тя ми служи за пример. Нищо не се е променило: ако направя някоя беля, тя е готова да ми издърпа ушите. Винаги ми разказваше за родната си Германия. Ако би могла, с удоволствие би отишла в Хамбург, за да пие чай с кекс и да поговори на немски.

-В Париж вие бяхте Човека самба, въплъщение на оптимизма и радостта. Какво означават вашите успехи на „Ролан Гарос“ за вас сега?
-Оттогава минаха 13 години. Днес всичко това не е толкова важно. Но когато гледам сегашното поколение – на Рафа, Анди, Роджър и Новак, мисля, че Джокович е най-близък до мен.

-Защо?
-Той е весел човек като мен. И двамата получаваме голямо удоволствие от това, че се намираме на корта. Може би това се дължи на това, че сме от държави, в които преди нас не е имало тенис кумири. Налагало ни се е много усърдно да работим, за да стигнем до успеха.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини