Топ 10 на събитията през 2014 г.



20-12-2014 16:38 | ESPN

Коментаторът на ESPN Камакши Тандон прави обзор на десетте най-важните според него събития в световния тенис през тази година.  Сред „обичайните заподозрени“ е и Григор Димитров.

1. Намаляване на доминацията на Голямата четворка

Четиримата големи спечелиха през 2014 г. само два турнира от Големия шлем, но не бива да се говори за отстъпление. Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри бяха сред полуфиналистите в Мелбърн и Ню Йорк, а освен това триумфираха в седем от деветте турнира от „Мастърс 1000“. Но никой от тримата не постигна това, което сме свикнали да виждаме от тях. Върху резултатите на Мъри повлия операцията на гърба. Рафа също имаше здравословни проблеми.  Роджър Федерер игра стабилно, но също така малко не му достигаше да спечели в решителните мачове. И при Джокович имаше възходи и спадове през сезона, в който му се случиха толкова неща извън корта. Всички тези фактори откриха пътя към титлите на останалите тенисисти, което направи сезона най-интересния и най-неочаквания от доста време.


2. Серина Уилямс изравни Навратилова и Евърт по титли от Големия шлем

Тя не изигра по най-добрия начин първите три турнира от Шлема. Но на Откритото първенство на Съединените щати Серина завоюва 18-ата ти титла. Така американката се изравни Мартина Навратилова и Крис Евърт. Пред Уилямс са само Щефи Граф и Маргарет Корт(ако броим и титлите преди Оупън ерата).


3. Рафаел Надал спечели 14-и турнир от Шлема

Въпреки проблемите с контузии и някои поражения на червени кортове, Рафа отново спечели „Ролан Гарос“. Така испанецът има вече 14 трофея от Големия шлем, с което се изравни на второто място в класацията с Пийт Сампрас.

 

4. Многото контузии през годината

Травмите отдавна са неотменна част от професионалния спорт, но през 2014-а количеството им надвиши и най-песимистичните прогнози. Всичко започна с контузията на Надал в Австралия и завърши с отказа на Федерер на заключителния турнир на най-добрите в Лондон. Заради проблем с китката Рафа пропусна Откритото първенство на САЩ. Японецът Кеи Нишикори се отказа в Маями и Мадрид поради травми в гърба и бедрото. Контузия в крака измъчваше почти цялата година Виктория Азаренка. Хуан Мартин дел Потро също практически пропусна сезона. Здравословни проблеми имаха също Серина Уилямс, Ана Иванович.

5. Подем на младите тенисисти

Макар и да не успяха да изместят Голямата четворка, тенисисти като Кеи Нишикори, Марин Чилич, Милош Раонич, Григор Димитров и Ърнест Гулбис стигнаха до вратата, която отвори Стан Вавринка с титлата си в Мелбърн. Всички от тях успяха да стигнат до Топ 10 на световната ранглиста и да изместят от нея неколцина ветерани.

6. Завръщанията при жените

Нови имена като Симона Халеп и Южени Бушар направиха отличен сезон. Но трябва да се отбележат и имената на състезателки, които отново се завърнаха в световния елит. Тази година Ана Иванович и Каролина Вожняцки успяха да се върнат в челната десетка. Петра Квитова спечели втория си „Уимбълдън“, Доминика Цибулкова игра първи финал в Големия шлем в Мелбърн, а Винъс Уилямс намери сили да се завърне в Топ 20 на класацията на WTA. Но при всички тези постижения наградата за завръщане на годината получи Миряна Лучич-Барони, която спечели в Квебек първата си титла от почти 16 години.

7. Прогресът на канадците

В последните години канадските тенисисти показваха прогрес, но този сезон те направиха истински пробив. Милош Раонич стигна полуфинал на „Уимбълдън“, Бушар дори игра финал в Лондон, а Вашек Поспишил взе титлата на двойки пак там. Бушар се класира на още два полуфинала в Големия шлем, а Раонич достигна заключителния „Мастърс“. Да не забравяме, че е канадец и един от най-силните играчи на двойки Даниел Нестор. Като се има предвид възрастта на новите звезди, може да се твърди, че Канада ще има представители в елита още дълго време.

8. Бумът в Азия

Турнирите от Големия шлем започнаха с победата на Ли На в Австралия. Скоро след това китайката стана първата представителка на Азия, която достига до второто място в световната ранглиста. На US Open Кеи Нишикори достигна до финала, което му позволи да се изкачи до №5 в класацията на АТР. Броят на силните тенисисти от континента непрекъснато се увеличава. Расте и количеството на големи турнири, които се провеждат в Азия.

9. Навлизането на юноши и девойки в елита

В последните години в първата стотица при мъжете практически нямаше юноши. При жените те бяха единици. Но този сезон младите успяха да обявят гръмко присъствието си. Ник Киргиос победи Рафаел Надал на „Уимбълдън“. Към 19-годишния австралиец в Топ 100 се присъединиха също Александър Зверев и Борна Чорич. Медисън Кийс спечели първата си титла при жените на 19 години. Общо пет девойки завършиха сезона в първата стотица: Кийс, Белинда Бенчич, Дона Векич, Катерина Синякова и Ана Конюх.

10. Швейцария най-сетне спечели Купа „Дейвис“

С помощта на Стан Вавринка, който през тази година се превърна в топиграч, и на Роджър Федерер, отборът на Швейцария спечели убедителна победа на финала над Франция. Това беше и едно от главните постижения за сезона на Федерер, който най-сетне завоюва тази титла.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини