Треньор на шампиони: Кристиян Илиев



15-01-2015 14:19 | Станко Димов

Българска федерация по тенис стартира нова рубрика „Треньор на шампиони“, посветена на специалистите, които се грижат за развитието на младите български таланти. Поредицата започваме с Кристиян Илиев, който е наставник на първия държавен шампион за 2015 година Николай Неделчев, спечелил само преди няколко дни титлата от първенството до 12 годишна възраст.

Кристиян е на 34 години, а в състезателната си кариера е бил изключително успешен състезател на двойки. От 2001-а е треньор в един от най-добре развиващите се клубове в страната – „Черно море Елит“ (Варна). Той е син на дългогодишния капитан на отбора ни за Купа Дейвис Огнян Илиев.

„В нашия клуб тренират над 200 деца. Знаете, че имаме сериозни традиции и през годините сме изградили десетки шампиони в различните възрастови групи. Работим с голямо усърдие и желание и когато получим същото и от децата нещата се получават по най-добрия начин“, споделя Кристиян.

От началото на треньорската му кариера няма година, в която някой от неговите състезатели да не е успял да заеме призово място на държавните първенства.

„Няма как да не съм доволен от този факт. В клуба ни винаги има много талантливи деца, някои от които много често попадат и в националните отбори на България за участие в Европейските първенства“, разкрива Илиев.

Новият талант, за който Кристиян ще трябва да се погрижи е Николай Неделчев. На завършилото преди няколко дни държавно първенство до 12 години той стана шампион и на сингъл, и на двойки, при това без да загуби дори сет.

„Много съм доволен от неговото представяне. Беше изключително мотивиран и концентриран. Спокойно мога да кажа, че игра стабилен мъжки тенис, с много разнообразна игра. Отлично проведен турнир. Николай показа и нещо, което ми се струва, че липсваше в останалите момчета – солидна психика. Получиха се доста изненади, някои от високо поставените загубиха в първите кръгове. Според мен това се дължи най-вече на напрежението, защото за много от тях това беше първият им значим турнир“, коментира Илиев.

Той разкри още, че добрата подготовка в последните три месеца си е проличала и по време на държавния шампионат и именно тя е в основата на успеха на Николай.

„Направихме отлична подготовка, много професионална и това си пролича. Работя с Неделчев от миналата година, но провеждаме тренировките петък, събота и неделя, защото той е от Разград и не може през цялата седмица да бъде във Варна. Разбира се, когато не сме заедно той следва специална програма. Николай притежава страхотен потенциал и съм оптимист за неговото развитие“.

За Неделчев сега предстои участие в силен международен турнир във Франция, а след това ще бъде част от националния ни отбор за Европейското първенство в Истанбул, Турция.

Под ръководството на Илиев тренира и друг обещаващ талант – 11-годишният руснак Пьотр Нестеров, който до края на месец април се очаква да вземе българско гражданство и да има правото да участва в държавните първенства.

„Той, както и Неделчев, притежава изключителен потенциал. Нямам търпение да дойде времето, в което двамата ще са в един отбор, с който ще участваме в държавните шампионати. Ще бъде вълнуващо. Показателен за таланта на Пьотр е успехът му през миналата година на турнира Ле Бол (Франция), който е печелен от най-големите имена в съвременния тенис, сред които Анди Мъри, Рафа Надал, Ришар Гаске, както и от Григор Димитров.“

За Илиев предстои поредният тенис сезон, изпълнен с вълнения, радост и разочарования, които ще му поднесат неговите състезатели и състезателки. Но, както споделя самият той: „Най-важното е децата да са здрави и учат. Ако са усърдни всичко останало ще дойде от само себе си“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини