Australian Open – много пари и големи очаквания



19-01-2015 11:05 | Станко Димов

Краят на празничните дни и завръщането към ежедневен труд с настъпването на Новата година е процес, до болка познат на всеки човек. Изключение не правят и професионалните тенисисти, които буквално от първите часове на януари излязоха на корта и поставиха начало на битките, които ще водят в следващите 11 месеца.

По традиция най-горещото място на януарската тенис-карта е Австралия, където се провежда и първият за годината турнир от Големия шлем – Australian Open.

Надпреварата в Мелбърн винаги е била съпътствана с множество въпроси, свързани основно с формата на топ тенисистите. Заради ранния стадий на сезона не е изненада, че именно тук сме ставали свидетели на едни от най-големите изненади в Тура през годините.

Освен като Турнир на изненадите, Australian Open е й турнир на иновациите. Този сезон цели 3 корта от комплекса „Мелбърн Парк” ще бъдат с подвижен покрив, което е непознат лукс за останалите Мейджър турнира. „Ако стане екстремно горещо, или пък завали дъжд, покривът ще покрие корта за 5 минути, което е рекордно бързо”, похвали се Крейг Тили, изпълнителен директор на Тенис Австралия.

За дъжда е ясно, но какво разбират австралийците от израза „екстремно горещо”?

„Ако температурата на въздуха надмине 40 градуса, пускаме покривите”, поясниха домакините. Добрата новина е, че за разлика от миналата година, когато в първата седмица живакът редовно нахвърляше 40 градуса до ниво „екстремно”, за тази години метеоролозите уверяват, че подобна опасност има само за един ден от надпреварата.

Организаторите спазват традицията да увеличават ежегодно наградния фонд, който сега ще бъде в размер на 40 млн. австралийски долара ($32.75 млн.). Рекордното увеличение спрямо предходната година (бел.ред. през 2014 наградният фонд бе 33 млн. от местната валута) се дължи на спада на курса на австралийския долар, който през декември падна с 4.1% и достигна най-ниските си нива от повече от пет години спрямо щатския. Първоначално беше предвидено наградният фонд да бъде 30 млн. щатски долара, което е с 3.2 милиона повече спрямо миналогодишното издание. Организаторите обаче вдигнаха с още 10% сумата, за да компенсират играчите за курса на местната валута. Тази година шампионите ще си тръгнат от турнира с $2.5 милиона по-богати. Отпадналите в първи кръг пък ще заработят по $28 000.

И още малко цифри – турнирът е увеличил точно два пъти наградния фонд за последните 9 години, след като през 2007-а той е бил 20 млн. от местната валута.

Какви са нашите надежди в турнира? Преди 12 месеца в Мелбърн най-добрият ни тенисист Григор Димитров направи първия си голям пробив в Шлема. Тогава хасковлията за сефте стигна до втората седмица (четвъртфинал) и бе спрян с мъка от тогавашния №1 Рафаел Надал. Година по-късно Гришо започва надпреварата с коренно различни очаквания. Утвърден в Топ 15, Спортист №1 на България не крие високите си амбиции не само за надпреварата в Австралия, но и за сезона като цяло.

„Моята следваща цел е Топ 5. За да достигна до нея, трябва да спечеля някой турнир от Шлема или някой от „Мастърс” сериите. Просто няма друг начин, доказано е! Пряк път няма, но направя ли го, хоризонтът се отваря за следващата голяма цел - №1”, коментира Димитров в навечерието на Коледа.
Фаворит №1 за титлата в Мелбърн обаче си остава Новак Джокович. Дали защото е №1 в света, или защото има 4 титли от последните 5 години сърбинът играе като е у дома си в Мелбърн. Настилката, условията, движението по корта – всичко тиктака в пулса на новия татко. Шампионът от миналата година Стан Вавринка и неговият сънародник Роджър Федерер са другите двама големи претенденти, както разбира се и Рафа Надал, макар испанецът да е далеч от най-добрата си форма. От новата генерация, освен Григор Димитров, специалистите съветват да обърнем внимание на Кей Нишикори и Милош Раонич.

Макар никога да не е прескачала втори кръг, Цветана Пиронкова също има своите шансове в турнира. За втора поредна година българката пожъна страхотни победи в загряващия турнир в Сидни и се очаква да започне надпреварата в Мелбърн в приповдигнато настроение.

Иначе през последните години големите фаворитки във всеки един женски турнир са Серина Уилямс и Мария Шарапова. Рускинята е опасно близо до Серина и при определени обстоятелства може да я свали от върха още в Австралия. Симона Халеп, Каролина Вожняцки и Петра Квитова пък винаги са склонни на изненада, също както и Агниешка Радванска, която от този сезон има нов треньор – легендарната Мартина Навратилова.

Australian Open 2015 стартира на 19-и януари и продължава 2 седмици.

Материалът е публикуван във в-к "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини