Вавринка: Щастлив съм от първата ми титла в зала



16-02-2015 11:09 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Белгия и Холандия

Снощи Стан Вавринка даде шампионската си пресконференция след спечелването на титлата в Ротердам, което го изкачи до №7 в ранглистата.  Поздравен от пратеника на Тенис сайта на България за чудесната игра, швейцарецът скромно отвърна: „Благодаря, но не играх много добре“. Минути преди началото на пресконференцията турнирният директор Рихард Крайчек обяви, че Стан е достойният победител и един от най-добрите тенисисти, печелили състезанието и е горд, че 102 453 човека са наблюдавали наживо двубоите в зала „Ахой“. Крайчек заяви още, че организаторите имат амбициите и готовността техният турнир да влезе в елитния клуб на „Мастърс 1000“.

- Стан, поздравления за титлата! Как видя финала?
- Благодаря! Щастлив съм от представянето си в Ротердам и от спечелената титла разбира се. Това е първият ми трофей в зала и първи от „АТР 500“. Финалът беше много труден, Томаш (Бердих)  игра чудесно. В първия сет ме затрудни, сервираше чудесно. Ключово за обрата беше началото на втората част. Тогава на няколко пъти имах добри възможности и намерих правилния начин да миксирам играта си. Варирах със скоростта на началния удар, с ударите от крайната линия, използвах и доста сечени топки.

- Изглеждаше по-устойчив психически…
- Така беше. Последните няколко пъти играх добре срещу него, така че имах самочувствие. Но не бе лесно. Мачът беше равностоен, с много обрати. Турнирът беше страхотен. Не само заради организацията на корта, но и заради тази извън него. Домакините бяха перфектни. Чувствах се прекрасно през цялата седмица и ще дойда отново в Холандия догодина.

- Не беше идвал в Ротердам от 2005-а. На какво се дължеше това?
- Предишните години през февруари отивах на турнирите в Южна Америка на клей. Миналата година исках да променя графика си и да дойда. Но след като спечелих Откритото първенство на Австралия и веднага след това трябваше да играя за Швейцария в Купа „Дейвис“, се отказах от участие тук. Но тази година всичко беше наред и съм щастлив от моето решение.

- В първия ти мач в сряда не игра много добре. На какво се дължи промяната след това?
- Не ми беше лесно да се адаптирам. Едно е на тренировъчния корт, друго в турнирен мач, а и Хута Галунг ме затрудни. Опитах се да се боря за всяка точки и за всеки гейм и да остана позитивен. Успях да го постигна през цялата седмица и съм доволен от резултата.

- Спечели много престижни турнири. Има ли какво още да усъвършенстваш в играта си?
- Безспорно, винаги има какво да се подобри. В последните няколко години промених своята игра, повиших и самочувствието си. Играех срещу най-добрите, на големи турнири. Единственият начин да печеля, беше да вдигна собственото си равнище. Моят екип е фантастичен и ми помогна много, за да постигна това.

- Каква е ролята на треньора ти Магнус Норман?
- Той е невероятен. Въпреки, че не беше с мен в Ротердам, поддържахме връзка постоянно. Обади ми се веднага след финала, за да ме поздрави. Късметлия съм, че Магнус е част от моя отбор.

- Изглеждаше смазан психически след загубения полуфинал в Мелбърн. Как успя да се възстановиш?
- Не беше лесно. Когато се върнах от Австралия имах само няколко дни за почивка и възстановяване. Не пипнах ракета цяла седмица и поднових тренировки тук миналата неделя. Видях се с дъщеря ми, роднини и приятели и се откъснах от тениса за известно време. Може би това даде резултат. Защото се чувствах щастлив да тренирам отново и да играя.

- Стан, ти си еталон за изпълнение на бекхенд с една ръка. Какво отговаряш, когато те питат как си го постигнал?
- Просто е. Става с много тренировки.  В началото играех бекхенд с две ръце, но на 11 години го промених. За мен е по-естествено да го изпълнявам с една ръка. Няма вълшебство – работа, работа и пак работа.  Въпреки, че е един от най-добрите ми удари, продължавам да го усъвършенствам. Опитвам се да постигам по-добър ъгъл и да влагам повече топспин в него.

Снимки: Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини