Бърдарова и Вълчев с титлите при 12-годишните



26-06-2010 14:40 | Николай Драгиев

Най-добрите ни тенисисти при 12-годишните в момента – Виктория Бърдарова (Албена, Пд) и Калоян Вълчев (Елит, Вн), спечелиха титлите от държавното първенство „Девин Къп” в тази възраст, информира Viasport.bg

 

 

На финала на ТК 15:40 в София днес Бърдарова се наложи над Александра Драганова (Локо’98, Пд) с 6:4, 6:1, а Вълчев надигра Мишел Тричков (Дипломат, Сф) с категоричното 6:1, 6:1. 

 

Виктория имаше тежък жребий заради липсата на турнири при 12-годишните този сезон, като още в първия кръг трябваше да срещне водачката в схемата Елизабет Данаилова (ЦСКА) – 7:6(8), 6:3. После пловдивчанката мина през Росица Кочева (6:2, 6:2), Дебора Неделчева (6:2, 6:0), а на полуфинала отстрани Петя Аршинкова (Локомотив, Пд) с 6:4, 6:3. 

 

„За Вики се получи по-добре, че игра с по-силните в началото, когато не се бе натрупала умора. Полуфиналът всъщност бе най-важният й мач, тъй като именно от Аршикова загуби на зимното първенството”, коментира треньорката й Албена Цветкова. 

 

„Доволен съм от видяното на това първенство. Получиха се много интересни полуфинали. Виктория заслужено стигна до титлата с повече воля и характер”, коментира личният треньор на Драганова – Георги Чочев, който е и национален селекционер в тази възраст. 

 

Бърдарова спечели и титлата на двойки, където си партнира с Аршинкова. На финала те надиграха поставения под номер 1 в схемата тандем от Локо’98 Зиновия Ванева и Александра Драганова с 6:1, 6:2. 

 

Две титли от държавното спечели и Калоян Вълчев. Към успеха си в събота на двойки, днес той прибави и тази на сингъл. Заедно с Никола Георгиев (СКСС) той се справи с Мартин Атанасов (ЦСКА)/Камен Димитров (Велто) с 6:4, 6:1. 

 

 

По пътя си към титлата на сингъл пък Калоян загуби само 12 гейма, като в две от срещите бе повече от убедителен – 6:0, 6:0. „Всеки мач е труден, нищо че резултатите сочат друго”, коментира Вълчев, който освен с изявите си на корта, може да се похвали и с пълното „6”, с което завърши V клас на математическата гимназия във Варна. За отбелязване е, че цяла година Калоян не е дал нито един сет на съперниците си. „Няма как да не съм доволен след двете титли, които спечели тук и затвърденото първо място от зимата”, не скри и личният му треньор Мирослав Петров. 

 

А залогът на първенството бе двоен, тъй като освен титлите и медалите, младите тенисисти спореха и за място в тима, който заминава утре за участие в турнир в Англия. Той ще се проведе в Куинсууд от 28 юни до 2 юли. Поканата за участие в традиционно силното състезание дойде след отличната организация на съвместния тренировъчен лагер на отборите до 12 г., който се проведе в Пловдив в началото на април.

 

В турнира ще участват два отбора от Великобритания, както и България, Холандия, Швейцария и Хърватия. В продължение на пет дни ще се играе по системата "всеки срещу всеки". Мачовете ще са на американски клей, а всяка отборна среща ще се състои от три мача поединично и един на двойки.

 

Така след постигнатите резултатите за Лондон ще пътуват освен финалистите в двата пола (Бърдарова и Драганова, Вълчев и Тричков), още Петя Аршинкова и Николай Георгиев. 

 

Снимки: "Виа Спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Terra Wortmann Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Хале, Германия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €2,411,390

Official Website | Livescore
Турнир: Cinch Championships
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Куинс Клъб, Лондон, Англия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €2,411,390

Official Website | Livescore
Други новини