Как московчанката Гаврилова реши да представя Австралия



15-04-2015 09:59 | Любомир Тодоров

На турнира в Маями най-голямата сензация поднесе участващата с "уайлд кард" Дария Гаврилова, която отстрани Мария Шарапова. След мача московчанката призна, че за този успех е мечтала от 2004 година.

"Тогава гледах финала на "Уимбълдън", когато Шарапова победи Серина и се възхитих. Тогава си казах, че искам да играя срещу нея и да я победя", призна 21-годишната Дария, която представлява Австралия.

Как така стана, че бившата номер едно в света при девойките Даша напусна Русия, замина за Мелбърн и от август миналата година представлява новата си родина. Факти от тази интересна история разказва Sovsport.ru. Ето ги в сглобен вид.

Гаврилова направи забележителна кариера при подрастващите. Шампионка от младежките игри в Сингапур, титла от US Open при девойките, победи с отбора на Русия за "Фед къп" при момичетата. Допреди няколко години тя беше смятана за най-големия талант при младите тенисистки. Но дойде есента на 2013 година. След големи спорове и скандали "сборная" трябва да отиде да играе финала за "Фед къп" при жените в Италия с третия си състав. Всички големи имена отказват - по същото време Анастасия Павлюченкова и Елена Веснина играят в София на Турнира на шампионките, явно бойкотирайки Тарпишчев и федерацията.

Даша се надява да бъде повикана, но когато това не се случва, заявява, че сама е отказала да играе за "сборная". "До "Купата на Кремъл" не ме смятаха за достойна да представям Русия. Не ми даваха да тренирам, докато за националките имаше време и кортове. Ако руската федерация толкова се вълнуваше от моя прогрес, можеше да ми даде "уайлд кард" за турнира в Москва. Но техен приоритет са Анастасия Буханко и Ксения Первак, които нямат право да играят за Русия още 2 години", написа в социалните мрежи Гаврилова. Вероятно тогава е настъпил разривът.

Миналия август Дария вбеси руските любители на тениса. Тя написа в Туитър: "Гордея се, че на US Open ще представям Австралия!" Трябва да поясня, че московчанката може да представлява Зеления континент само на турнири под егидана на ITF, т.е турнирите от Големия шлем и "Фед къп". В Женската тенис асоциация процесът за смяна на гражданството продължава по-дълго време и затова в световната ранглиста 80-ата Гаврилова все още е руска тенисистка. Една от приините за късната натурализация е и тежката контузия на кръстни връзки на коляното, която я извади от игра за почти 6 месеца през 2014 г.


Подобно на новите австралийки Анастасия и Арина Родионово и Даша заминава за страната континент по любов. Нейният приятел е Люк Савил - голяма надежда на Австралия при юношите. Двамата не издържат дълго време разделени и Гаврилова избира да замине при Люк в Мелбърн. Така че може би най-голямата заслуга Дария да смени паспорта е в чувствата.

Времето ще покаже докъде ще стигне кариерата на девическата шампионка. Тя направи сериозна крачка с победата на Шарапова, но трябва да припомним поговорката за броя на птичките и настъпването на един от сезоните.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини