Как компютърната ранглиста промени тениса



22-04-2015 11:52 | Стив Тиньор

В историята на тениса има много събития, предмети и личности, които са променили представата на зрителите за него и са изменили самия спорт. Американското издание Tennis разказва за най-важните неща от последния половин век. Тенис наблюдателят Стив Тиньор ни връща повече от 40 години назад, за да ни запознае с историята на системата на световната ранглиста на АТР.

"Това е истината като последна инстанция. Тези цифри, които се появяват всеки понеделник, са чисти, обективни, аполитични и неоспорими". Така бившият професионален тенисист Бил Сканлън описва компютърната ранглиста на АТР, която е въведена през 70-те години на ХХ век. Разбира се, Бил не е мислил, че същността на тениса ще се сведе до цифрите. Но, както и много други играчи от неговата епоха, той е бил "за" идеята за обективна оценка на силите на състезателите. В крайна сметка на цифрите може да се вярва. И което е най-важното: да бъдат контролирани.

През 1973 година професионалните тенисисти се обединяват около идеята за бойкот на Уимбълдън, заради несправедливото недопускане до участие в турнира на техния колега Ники Пилич. Британската преса ги нарича "алчни младежи, които са се докопали до лесни пари". Но идеята на спортистите е да могат сами да управляват съдбата си. Само месец след края на турнира в Лондон Асоциацията на професионалните тенисисти изпраща съобщение, че въвежда компютърна световна ранглиста.

За да стане ясно колко е важно това, трябва да имаме представа каква е била ситуацията тогава. В ерата на любителския тенис не е имало официални и обективни рейтинги. Вместо това националните федерации публикували списъци с играчи, които имат право да играят в турнирите от Големия шлем и за Купа "Дейвис". Така на практика състезателите зависели напълно от функционерите, които често си имали любимци и не били обективни в критериите си. За да спасят своята кариера Боби Ригс и Панчо Гонсалес, трябвало да угаждат на някой си Пери Джонс, шеф на Тенис асоциацията на Южна Калифорния. Веднъж Джонс отстранил Гонсалес от участие във всички официални състезания заради неявяване на тренировки и се опитал да дисквалифицира Ригс, защото въпреки многото му титли, го смятал за много нисък, за да побеждава. Боби го опровергал, като спечелил през 1939 година Уимбълдън и Откритото първенство на Съединените щати.

Организаторите на турнирите също имали свои фаворити и преди ранглистата е имало своеобразна "звездна система", по която на състезанията се добавяли определени тенисисти, само защото шефовете решават, че са атрактивни за публиката. От АТР разбрали, че контролът на рейтинга ще им позволи да ръководят всичко и всички.

На 23 август 1973 година Асоциацията публикува първата компютърна световна ранглиста на базата на резултатите на тенисистите за последната година. Думата "компютърна" трябва да поставим в кавички, защото реално не е имало никакъв компютър тогава, но вдъхвала доверие на хората и давала усещане за обективност.

"Нашият компютър беше обикновена изчислителна машина. Сметките правехме на хартия и разпечатвахме класацията на гигантски листове на матричен принтер. После ги разполагахме в една зала като огромни табели. Интересно беше, че тенисистите като ученици проточваха вратове, за да намерят къде са на листовете", спомня си за началото ръководителят на рейтинговата система до средата на 80-те години Майк Истеп.


Първата ранглиста включва 186 играчи, а на върха е Илие Настасе. За румънеца било голяма чест, че е заслужил това признание не с красива игра, а със стабилни резултати. Настасе подчертавал, че атмосферата в Тура се изменила, след като станало ясно, че класацията е част от живота на спортистите. Общуването с останалите в съблекалнята вече било различно, след като всеки знаел номера на човека, с когото говори. Така тенисът станал едновременно йерархичен и по-малко зависим от управляващата го организация. Но това повлияло и на човешката топлина в отношенията. Както каза Джон Макенроу през 1981 г.: "Никой вече не се интересува от другите тенисисти".

Женската тенис асоциация (WTA) се присеъдинява към рейтинговата революция през 1975 година и с течение на времето помага на АТР да усъвършенстват системата. Класацията стана ежеседмична, играчите получили възможност да изключват най-слабите си резултати. А, да, вече се използвали и истински компютри.

Ранглистата управлява тениса! Това призна и Роджър Федерер на събирането по случай 40-ата годишнина от първата класация. "Това управлява нашата игра и я развива. Никой не може да си позволи да лежи на лаври с дамоклевия меч на цифрите над главата си", заяви тогава Роджър и беше подкрепен от повечето си колеги.

Автор: Стив Тиньор, Tennis.com

Превод: Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини