Пиронкова е истинско страшилище за рускините през сезона



30-06-2010 16:49 | Николай Драгиев

Първата ракета на България в дамския тенис Цветана Пиронкова ще се изправи на полуфинала на Wimbledon в четвъртък срещу 21-ата поставена в схемата Вера Звонарьова. 

 

Затова реших да извадя двубоите на Цеци срещу състезателки от Русия (родени в страната или състезаващи се за нея) през тази година. Оказа се, че пловдивчанката е играла най-често именно с тенисистки от необятната славянска държава. Мачът срещу емоционално нестабилната Звонарьова ще бъде седми срещу рускиня само в рамките на 2010 година.

 

Радостното е, че 22-годишната Пиронкова има само една загуба от представителка на „сборная”. Това се случи във втория кръг на големия турнир в Индиън Уелс. В петия си мач тръгналата от квалификациите Цеци отстъпи, но не без бой, на Алиса Клейбанова в три сета.

 

Първият двубой срещу московчанка беше още през януари на Откритото първенство на Австралия. Тогава българката се справи с намиращата се на 20 места преди нея в ранглистата Галина Воскобоева с 6:4, 6:4. Трябва да добавя, че Воскобоева вече представя Казахстан, но не се е отказала от руското си гражданство.

 

Най-шумната победа на Пиронкова беше във Варшава на клей. Тогава тя се справи на четвъртфиналите с олимпийската шампионка Елена Дементиева в оспорван двубой в три сета.

 

В истинско страшилище за рускините се превърна Цеци на Wimbledon. След като в първите три кръга тя опакова багажа на три гражданки на страната, в България се попритеснихме (в рамките на шегата), че хората на Путин и Медведев ще й откажат входна виза за турнира в Москва.

 

Цветана Пиронкова излиза срещу четвърта тенисистка от Русия на „Ол Инглънд клъб”. Дано „Мисия Лондон” продължи успешно за нея, както повелява традицията. Успех, Цеци!

 

Пиронкова срещу рускини през 2010 година:


Мелбърн, І кръг – Галина Воскобоева 6:4, 6:4

Индиън Уелс, ІІ кръг - №23 Алиса Клейбанова 7:6(5), 3:6, 1:6

Варшава, четвъртфинал - №2 Елена Дементиева 7:5, 4:6, 6:4

Лондон, І кръг - Анна Лапушченкова 6:0, 7:6(7)

Лондон, ІІ кръг - Вера Душевина 6:3, 6:4

Лондон, ІІІ кръг – Регина Куликова 6:2, 2:0 и отк.

Лондон, полуфинал - №21 Вера Звонарьова....

 

Любомир Тодоров, Racketi.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини