Красен Кралев: Готови сме да подкрепим АТР турнир в България



02-05-2015 00:36 | Станко Димов

Станко Димов, пратеник на Tennis24.bg в Истанбул със съдействието на "Запрянов травел"

Спортният министър Красен Кралев е сред специалните гости на турнира в Истанбул. В петък той хвърли жребия преди двубоя на Григор Димитров с Иван Додиг (6:4, 6:3), а след срещата обеща, че ще остане до самия край на турнира. Кралев си пожела да види в неделя Григор с титлата от надпреварата в Истанбул.

Г-н Кралев, как се чувствате в Истанбул? Вие сте един от стотиците българи, които дойдоха до тук, за да подкрепят Григор Димитров.
Чувствам се прекрасно. Григор играе великолепно, видяхте вчера с каква лекота победи съперника си от Казахстан, почти не се изпоти. Дано продължи така и напред. Радостно е, че най-добрият ни спортист е аплодиран от близо 1500 българи по трибуните. Това показва, че българската публика е зажадняла за изявите на Григор, така че можем само да бъдем доволни, че той присъства на този турнир и че нашите сънародници го подкрепят толкова много и от сърце.

България може ли да има по-добър представител пред света от него?
Успешните ни спортисти са най-добрите посланици на България. Можем само да се гордеем, че имаме спортисти като него. Дано той успее да запали искрата в тениса и да има негови последователи и нови звезди. Мисля, че ние трябва да се възползваме максимално много от него като държава, както и федерацията по тенис, и министерството на спорта, за да може да се инвестира в спортна инфраструктура и създаване на млади таланти в детски програми. Звезда от величината на Григор има наистина много последователи и това е златен шанс да утвърдим позициите си в този спорт.

От години насам се говори за АТР турнир в България. Вие готови ли сте да го подкрепите?
Готови сме, водят се разговори, но знаете, че е много трудно да се намери свободна дата от календара на АТР. Виждате, че имаме добри позиции. Г-н Стефан Цветков, който е директор на турнира в Истанбул, се представя блестящо, контактите му са на ниво. Предполагам, че съвсем скоро може да ни се отдаде такава възможност. Желанието ми е в рамките на нашия мандат да имаме сили да съберем средства за построяването на съоръжение подобно на това (в Истанбул). Знаете, че подобно нещо струва много пари, но не е невъзможно, има подходящи терени, оглеждаме ги. Има и спонсори, които желаят да подкрепят такъв турнир, но ние просто трябва да сме готови с базата. Засега имаме възможност единствено за зимен турнир в зала „Армеец”, но за да мечтаем за подобен турнир, трябва ние да си свършим домашното, да се постараем. Както казах – терените ги има, наясно сме, огледали сме ги, остава да си подсигурим финансирането. Виждате, че тази година Министерството има доста амбициозна задача относно спортната инфраструктура и като приключим с тези планове се надявам да съберем средства, за да можем да инвестираме в съоръжение близко до това (в Истанбул).

Докъде ще стигне Григор и какво бихме му казали, ако играе на финал с Федерер?
Аз мисля, че той ще стигне до финала. Мога да му пожелая само успех. Когато е концентриран и мотивиран, все пак играе пред собствена публика тук, би могъл да разчита на успех. Той е в отлична форма, видях го в първите два мача. Дано всичко му върви по план за него, да е жив и здрав и да няма контузии, това е най-важното. От там нататък всичко ще се подреди.

Българската публика би ли напълнила един такъв турнир?
Надявам се. Виждате, че тук са над 1500 българи. Това показва, че имаме качествена публика за такъв турнир, имаме си състезател на ниво, който може да напълни корта. Малко търпение и усилие от наша страна и мисля, че ще можем да се радваме на Григор и в България.

Ще останете ли до неделя, ако Григор Димитров играе финал?
Да, ще остана до неделя. Тук съм по покана на организаторите на турнира, не съм в командировка, а в отпуск. В понеделник трябва да съм на работа, имам задачи за вършене. Но дано всичко да бъде нормално до финала, ще направя всичко възможно да го гледам и след това ще се прибера за България. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини