Тайните на Рафа в нова книга



05-05-2015 13:46 | Златка Замова

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Интересни случки, тайни и спомени от куп мачове излизат в четвъртък на испанския пазар в нова книга за Краля на „червено” и бивш водач в ранглистата Рафаел Надал. Четивото „Рафа-пътят към легендата” с автори радио-журналистите Хавиер Мендес и Анхел Гарсия бе официално представено пред журналисти вчера на турнира в „Каха Махика” в Мадрид. Специално участие с пролог и шеги има друг бивш номер 1 в мъжкия тенис и приятел на Надал – каталунецът Карлос Моя, миналогодишен капитан на Испания за Купа „Дейвис” и баща на 3 деца.

Идеята изскочила от самия Рафа, който вече написа автобиография преди 4 години.

„Запитан след 9-ата си титла от Ролан Гарос, Рафа сподели, че би било много арогантно сам да посочва мястото си в историята на тениса, така решихме да напишем книгата. Всички знаят кой е Надал в тениса, искаме да покажем Рафаел”, разкираха авторите.

Те описват уникалния полуфинал на Надал с Фернандо Вердаско на Откритото на Австралия 2009, спечелен от тенисиста от остров Майорка със 174 срещу 173 точки и решен от ключова двойна грешка на мадридчанина в края на петия сет. След ден Рафа печели единствената си титла от Мелбърн и срещу Роджър Федерер. Друг куриоз от книгата е как швейцарецът прекъсва серията му от 81 поредни победи и го моли за фланелката като трофей. 

„Рафа е страхотен човек, има много малко дефекти - например е абсолютно неорганизиран извън тениса и доста самонадеян. – добави Хавиер Мендес. – Преди време тенисистите взимали на подбив 14-годишният Рафаел, който мечтаел и се обзалагал, че ще стане номер 1 в света. Безкрайната самоувереност в погледа му те кара да му вярваш, дори на 14!”

Един от най-големите тенинисти на Испания в историята и турнирен директор на Мутуа Мадрид Оупън - Маноло Сантана, е безрезервен фен на Надал и вярва в успешното му завръщане. Двамата споделят страст към футболния Реал Мадрид:

„Рафа е специален феномен, дори на 28 години, той е толкова добър, че във всеки момент може да заиграе отново супер, има огромно желание да се върне на нивото си! – каза навършващият 77 години в неделя Сантана, който следи мачове и тренировки на любимеца си винаги когато може: - „Обожавам да го гледам. Сега тренират с Димитров, бях за малко. Десета титла от „Ролан Гарос”? Защо не? Централният корт в Париж му е втора къща, познава всяко кътче, знае как отскача топката във всяка точка. Рафа е мадридист като мен, до смърт! Ние не сме доволни от малко, искаме винаги максимума! Който иска да се задоволява с титлата от първенството, ние искаме 11-ата Шампионска лига! Имаме феноменален отбор в Реал сега и ще я спечелим!”

Именно голямата страст на Надал към футболната игра и Реал Мадрид имат достойно място в книгата, още от детските му години, когато е раздвоен между двата спорта.

„Той е истински „ултрас” на Реал (най-крайните фенове), до загубване на ума си. – Авторите на новата книга разказаха два анекдота за Рафа и приятеля му и безрезервен фен на Барселона и Христо Стоичков - Карлос Моя. – „През 2003-tа Рафаел, на 16 години и номер 87 в ранглистата на АТП, побеждава за първи път Моя (тогава 4-и в света) и баба му звъни на сина си Тони (треньор на Рафа – б.а.) с думите „Как смее да побеждава Чарли (Моя-б.а.), който толкова му помага?”
  
По-късно при друга победа над Карлос, на всяка почивка Рафа говори с треньора му Джоф Лапорта, питайки го за резултата в играещият се по същото време мач между Реал и Ювентус в Торино от Шампионската лига („белият балет” губи 1:3).

Неслучайно Рафа няма да има мач тази вечер на турнира в Мадрид и спокойно ще стиска палци на момчетата на Карло Анчелоти срещу Юве в първия полуфинал за Шампионската лига.

Вчера първата ракета на Испания, носител на 14 титли от турнирите от Големия Шлем бе обявен за „Доктор Хонорис Кауза” на Европейският Университет в Мадрид. 28-годишният Рафа се появи с професорски тога и шапка пред стотици студенти и подчерта в речта си фундамента от „семейните ценности”:

 

"Базата на триумфите и в спорта, и в живота са дисциплината, труда, желанието, уважението към съперника. Не бих бил това, което съм, без основите, на които винаги съм се подпирал – семейството и ценностите, те ми помогнаха да раста като спортист и човек!” – подчерта Рафа. 
 
Своя книга на пазара пусна и неговият чичо и треньор (Тони Надал, 55 г.) - „Всичко може да се тренира” с педагогика, мисли и идеи, свързани с подготвителния процес на топтенисиста.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини