Стефан Цветков: Имаме реален шанс за място в Първа група



05-05-2015 17:04 | Златка Замова

България има реален шанс да се класира за Първа група на зона „Европа / Африка” за Купа „Дейвис”. Това каза президентът на БФТ Стефан Цветков в специално интервю за Tennis24.bg. Цветков, който през изминалата седмица бе турнирен директор в дебютното издание на АТР 250 надпреварата в Истанбул сподели, че не е невъзможно скоро България също да приема турнир от календара на АТР. Разговаряхме с Цветков миналата седмица в Истанбул, ето какво каза той за сайта ни:

Г-н Цветков, как се стигна до там, че България да има толкова силно организационно присъствие на турнира от АТР в Истанбул?
Имаше създадено доверие между нас и „Гаранти Коза”. Работили сме по проекти преди това и като че ли това беше най-логичната стъпка. Хубавото е, че се получава. Целият тим, който е тук, е с много професионален подход. Има добре подготвени турци, има и чужденци – от Австралия, Щатите, Русия, от България двама човека. Приятно е да се работи с млади хора, които са професионалисти и разбира се с такъв партньор и организатор като „Гаранти Коза” (бел.ред. компанията, собственик на съоръжението и организатор на турнира).

За какъв срок от време е договорът на турнира в Истанбул с АТР?
Договорът е дългосрочен и мисля, че всяка година ще надграждаме. Съоръжението ще бъде готово изцяло догодина, ще има много нови неща, както и подобрения за гостите, които идват от чужбина. Като цяло мога да кажа, че гостите догодина ще имат много повече приятни моменти и възможности извън корта.

Бяхте турнирен директор на Турнира на шампионките в София, който се проведе в рамките на 3 години. Сега сте турнирен директор на надпревара от АТР. Кой турнир е по-сложен за организация и има ли някаква съществена разлика?
И двете вериги са много добре устроени и представляват два от най-успешните турове в световния спорт. От една страна като организация има много предизвикателства, от другата страна е лесно да се работи с професионалисти, каквито са хората в АТР и WTA. Партньорството с „Гаранти Коза” внася допълнителна сигурност в работата и ни улеснява значително.

На няколко пъти през последните дни Григор Димитров бе попитан на пресконференции дали има шанс България да приеме турнир от календара на АТР. Този въпрос определено вълнува феновете на тениса в България и журналистите. Вие какво може да кажете по темата?
Има, разбира се, има шанс. Трябва да се получат няколко неща едновременно, за да стане това реалност. Дано да се получи.

Заговори се демонстративен двубой на Григор Димитров в края на годината в България. Знаете ли нещо по този въпрос?
Не мога да отговаря на този въпрос. Хората около него най-добре знаят и планират събитията. Подобни демонстративни двубои не са част от дейността на нашата федерация.

Предстои двубой за Купа „Дейвис” (гостуване на Люксембург). Ще играе ли Григор?
Предполагам, че скоро ще разберем. Като изключим Григор, чийто качества са ясни на всички, разполагаме с двама-трима много силни състезатели за втора ракета. И Кутровски, и Кузманов, който видяхте, че през тази седмица (бел.ав миналата седмица) тренираше с всички топ играчи в Истанбул. Малко не му достигна в квалификациите, за да продължи напред. Отборът ни, с Григор и останалите, е доста силен и имаме шансове за Първа група. Ако всичко се случи според плановете, отборът може да стигне далеч. Капитанът Тодор Енев е изключително отдаден на отбора, той основно държи комуникацията. Надявам се да се получат нещата. Ние като ръководство винаги сме подкрепяли както тима за Купа „Дейвис”, така и този за „Фед Къп”. Това са сред най-важните турнири, наред с надпреварите при младите в дейността на федерацията.

Тази година стартирахте онлайн излъчването на държавни първенства при младите. Това ли е сред приоритетите на БФТ – развитието на тениса сред подрастващи и деца?
Да, искаме тенисът да навлезе масово, силни регионални центрове, не можем да разчитаме само на София. Има поне три силни регионални центъра, които да бъдат притегателни за регионите и за младите таланти. Искаме да имаме присъствие по места и по малките градове, да има занимания, да има промотиране на тениса. Това е основното. Това говорихме и с Пол Макнами, който през другата седмица (б. а. тази седмица) ще бъде в България и ще има камп с най-младите таланти. Излъчването на двубои при младите е страхотна инициатива, благодаря на Tennis24.bg за изключително професионалното отразяване на нашия спорт.

Станко Димов


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини