Пиронкова не се страхува от Боговете



01-07-2010 00:17 | Питър Бодо

Цветана Пиронкова идва от Пловдив, България. Страна, в която няма тревен корт! Няма дори тенис академия. Бащата на Цветана е шампион по кану, който впоследствие става треньор по тенис. Това е малко като да си обущар и след това да станеш зъболекар.

 

Пиронкова, 82-ра в ранглистата преди тазгодишния турнир, имаше само една победа на "Уимбълдън", но не загуби вярата си. Щом турнирът е религия за нея, можем да подразбираме, че Винъс Уилямс е нещо като Атина Палада, Буда, Майката Земя и Жана д'Арк, взети заедно. Дори Боговете биха се уморили да преследват нейните мощни удари.

 

Това не смути по никакъв начин Пиронкова. Тя игра солиден тенис в решаващите моменти, което се изискваше, за да може да разлюлее пиедестала на Винъс. Петкратната шампионка направи 29 непредизвикани грешки срещу само 6 на българката. Единствената грешка на Пиронкова беше, че се опита да играе твърде добре. Поклонът й пред "Уимбълдън" не е малко нещо. Лесно е за много от нас да забравим, но "Уимбълдън" наистина е "Меката на тениса".

 

Нейният крак не беше стъпвал на трева, преди да дойде тук за квалификациите някъде преди 5 години. Тя е на 22 и както ни каза: "Започнах още като бебе, защото баща ми е треньор по тенис. Ударих за първи път топката, когато бях едва на три, след което започнах да се занимавам далеч по-сериозно. Първият ми турнир беше, когато бях на 7. Заради татко прекарвам по-голямата част от живота си на корта."

 

Опитвайки се да я върнем към първите й стъпки на трева, тя казва: "Казах си: Невъзможно е. Как мога да играя на такава настилка? Но след всеки мач на трева добивах по-голяма увереност и ставаше все по-добре и по-добре".

 

Докато Пиронкова стоеше на корта срещу Винъс, Ким Клийстерс беше разбита на парчета от Вера Звонарьова. Белгийката изпадна в колапс, или по-точната дума е парализа, която може да обясни нейното падение в решителния трети сет, дошъл след впечатляващата й игра предния ден срещу сънародничката й Жюстин Енен.

 

Но няма значение. Все пак Клийстерс и Звонарьова са познати величини, всяка със своя стил и кариера. Пиронкова е тази, която ни е по-малко позната. За победата над именитата си съперничка тя заяви: "Нямах точна стратегия за игра срещу нея. Опитах се просто да си играя моята игра, която е основана на повече движение."

 

Може би това беше един от най-необичайните дни за 1/4-финалите на "Уимбълдън". Всичко това означава, че на финала в събота Звонарьова или Пиронкова ще изиграят първия си финал на турнир от Големия шлем в тениса.

 

Питър Бодо, колумнист на Tennis.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини