Най-печелившите спортисти на България



14-05-2015 17:15 | Георги Филипов

Колко взимат? Този въпрос винаги е витаел във въздуха в професионалния спорт и рядко са се давали достоверни отговори. Спортистите, както и повечето други професионалисти, не обичат да се ровят във финансовото им състояние и да се шуми за техните възможности. Може да е суета, може да е предпазливост или просто запазване на лично пространство в един бизнес, изложен на показ всяка седмица или всеки ден. Въпреки това "Капитал" се опита да събере и изготви класация на най-добре печелещите български спортисти за последното десетилетие. Защо именно тези десет години, а не по-кратък или по-дълъг период? Най-вече защото това е умерено дълъг срок, за да се направи точна преценка за финансовото състояние на един човек.

Ако се завърнем по-назад в миналото, вероятно бихме могли да намерим много добре печелещи спортисти, но за времето си. А времето в професионалния спорт тече много бързо. Когато Христо Стоичков беше продаден на "Барселона" през 1989 г., трансферът от 4 милиона долара изглеждаше космически. Днес това е цената на всеки средностатистически футболист в петте най-големи футболни първенства в Европа. Времето от 90-те години на миналия век и второто десетилетие на този е коренно различно заради още по-голямото влияние на телевизиите, рекламодателите и спонсорите. Сравняването на спортисти от миналия век и този е просто безполезно заради естествената инфлация на парите.

От друга страна, изграждането на класация само за последната година няма да даде обективна картина по редица причини. Някои от най-добре печелещите български спортисти вече не са активни състезатели, като например футболистите Стилиян Петров или Мартин Петров. Същото важи и за сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, който сложи край на кариерата си след страхотния пробив до най-високите нива на професионалното сумо. Шахматната звезда Веселин Топалов изживява трудни последни години след пика на резултатите си през 2005 г.

Голямата част от десетката са спортисти, които или са сложили край на кариерата си, или са към нейния край. Но има и нови звезди на небосклона, и то в много комерсиални спортове като тениса. Григор Димитров и Цветана Пиронкова къде по-бързо, къде по-бавно, но напредват с приходите. Само допреди две години Димитров вероятно нямаше да е в първата десетка, но след като влезе в топ 20, а след това и в топ 10 на световната ранглиста и след като спечели първите си турнири, бързо започна да оправдава дългогодишната инвестиция в неговото развитие.

Димитров се отличава от голяма част от българските спортисти, не само тези в първата десетка, по своя маркетингов потенциал. Наскоро попадна в челото на спортистите с най-голямо бъдеще като рекламно лице. Той дори е възможният български пробив като глобален образ на световни компании. Благодарение на екипа мениджъри около себе си той вече успява да извлича ползи от съчетанието на харизма и успех в спорт със световна популярност. Извлича ползи и от доброто си позициониране в правилното време на правилното място.

Когато точно преди година Adidas и Nike водеха война за неговия подпис, хасковлията беше в идеалната ситуация да иска повече. Защо? Защото беше единственият от младото поколение добри тенисисти, чийто договор изтичаше. Adidas беше загубил позиции сред играчите на средна възраст - Джокович отиде при Uniqlo, Анди Мъри също беше готов да промени компанията си за облекло, което стана факт с преминаването към Under Armour. От по-младите Кей Нишикори също вече беше се договорил с Uniqlo, а Милош Раонич имаш договор с New Balance. Nike държеше суперзвездите Роджър Федерер и Рафаел Надал, но един по-млад за гаранция нямаше да им е излишен. Така в средата на лятото Димитров подписа нов договор с Nike при много по-изгодни условия именно благодарение на конкуренцията от страна на Adidas.

Разбира се, разходната част в различните спортове е много различна и тя не е обект на изследването. Затова е почти невъзможно да се определи какви са чистите приходи на спортистите след облагане с данъци и други разходи. Във футбола например данъчната тежест във Великобритания е много по-висока и може да стигне 50% за добре печелещите футболисти, но в Монако, където сега играе Бербатов, тя е нулева. В този смисъл макар и при по-ниско заплащане чистите приходи на нападателя на "Монако" биха могли да са сравними с тези от добрите му години в английската Висша лига. Футболистите имат гарантирани треньори, лагери, пътуване и остава да мислят само за представянето си на терена. В други спортове като тениса не е така. Приходите там от наградни фондове може да са големи, но също така и разходите не са малки. Наемането на екип, който обикновено включва треньор, спаринг партньор, физиотерапевт, специалист по наплитането на ракети, както и пътуванията и разходи по настаняване обикновено са за сметка на играча. Отделно наградните фондове се печелят бруто преди облагане с данъци.


Ако тази класация беше правена някъде в средата на 90-те години, когато беше силата на "четвъртите в света", тогава в нея вероятно щяха да попаднат отново много футболисти, вероятно една атлетка и една тенисистка. Преди десет години вероятно отново щеше да бъде доминирана от футболисти като Бербатов, Стилиян и Мартин Петров плюс може би някой волейболист. Ако беше правена само за изминалата година, със сигурност щеше да има присъствие и на професионален боксьор - Кубрат Пулев. Но българският спорт все още не може да заеме позиции в някои типично комерсиални спортове, в които или заплатите са високи, или възможностите за рекламни приходи като моторните спортове, баскетбола или голфа. Тотално са изгубени позициите в леката атлетика, а във волейбола има глад за играчи от топ ниво извън Матей Казийски. Но пък има вече примери за това как може да се изграждат съвременни звезди благодарение на добрата работа на техните агенти и екипи. Което повдига въпроса "Как ли би изглеждала след 10 години".

Десетте най-печеливши български спортисти за последните десет години:

Димитър Бербатов (футбол) 70 млн. лева
Мартин Петров (футбол) 34 млн. лева
Стилиян Петров (футбол) 32 млн. лева
Григор Димитров (тенис) 13.7 млн. лева
Веселин Топалов (шахмат) 13.5 млн. лева
Благой Георгиев (футбол) 13 млн. лева
Валери Божинов (футбол) 12.5 млн. лева
Калоян Махлянов-Котоошу (сумо) 8.5 млн. лева
Цветана Пиронкова (тенис) 8 млн. лева
Матей Казийски (волейбол) 7 млн. лева

4. Григор Димитров (тенис)
13.7 млн. лева
23 години
Действащ


Най-добрият български тенисист е най-младият спортист в класацията. Но това, че е навлезе в професионалния тенис през 2009 г. и сравнително отскоро започна да умножава значително банковата си сметка, не му пречи да заеме едно от челните места в подреждането. Само от наградни фондове в турнирите, в които е участвал, 23-годишният Димитров е заработил малко над 9 млн. лева.

Това, което определено отличава тенисиста от останалите български спортисти, е, че той има потенциала да печели повече пари от маркетинг, отколкото от наградни фондове. През лятото на 2014 г. Димитров продължи договора си с американския спортен гигант Nike, който водеше сериозна битка за подписа му с големия си конкурент Adidas. Тъй като се оказа в много благоприятна ситуация, в която беше един от малкото налични свободни млади топ играчи на пазара, той можеше да извлече по-добри условия при преговорите. Тази сделка ще му носи около 2.2 млн. лева на година. Освен това през миналата година той сключи и петгодишен договор с Rolex срещу 4.5 млн. лева, като до момента е изтекла само първата година от този договор. В България рекламира минералната вода "Балдаран".

През 2014 г. Димитров зае пето място в класация на Eurosport и SportsPro за спортистите с най-голям търговски потенциал в света. Той изпревари звезди като четирикратния носител на "Златната топка" Лионел Меси, четирикратния световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел и шесткратния олимпийски шампион в леката атлетика Юсейн Болт. Пред него се наредиха само действащият шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, състезателят по крикет Вират Кохли, една от младите звезди в американския футбол, Робърт Грифин III, и Кристиано Роналдо. 

9. Цветана Пиронкова (тенис)
8 млн. лева
27 години
Действаща


От години пловдивчанката е най-добрата българска тенисистка с трайно присъствие сред първите 50 в световната ранглиста. В последните десет години тя е заработила близо около 6 млн. лева от наградни фондове. Най-солидните чекове тя получи с достигането до полуфинал и четвъртфинал на “Уимбълдън” през 2010 и 2011 г., както и от първата си титла при професионалистите – в Сидни през 2014 г.

27-годишната Пиронкова, която има 351 победи в 609 мача на сингъл от дебюта си в турнирите на WTA през 2002 г., от дълги години си партнира с Head, a спонсор на екипировката й е Nike. Преди това тя си партнираше за два сезона с Lotto. Приходите й извън наградните фондове са оценяват на около 2 млн. лева.

Автор: Георги Филипов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини