Вавринка спаси 4 сетбола и победи Надал



16-05-2015 07:28 | Любомир Тодоров

Швейцарецът Стан Вавринка стигна до полуфиналите на турнира в Рим, който е последният за годината на клей от сериите "Мастърс 1000". Осмият поставен победи седемкратния шампион Рафаел Надал със 7:6(7), 6:2 в двучасов двубой, който завърши след полунощ българско време.

За достигане до втори финал във Вечния град след 2008 г. Вавринка ще трябва да преодолее в събота от 21 часа наше време сънародника си Роджър Федерер. И двамата шампиони от Купа "Дейвис" не са печелили титлата в Рим.

След разменени пробива в началото на първия сет, Рафа нанесе отново удар за 4:3, но 30-годишният съперник го върна тутакси. Стигна се до тайбрек. В него испанският левичар поведе с 6:2 точки, но Стан спаси и четирите сетбола, за да триумфира в сета след 75 минути игра.

Вавринка постигна важен пробив за 2:1 след маратонски гейм. После направи още един. При 5:2 тенисистът от Лозана сервираше за място на полуфиналите. Той спаси точка за връщане на единия пробив, а после реализира още първия си мачпойнт с форхенд уинър.

Така Стан спечели първата среща с Надал след финала в Мелбърн през 2014 г., когато отново го победи, и намали общия баланс на 2-12. Швейцарецът наниза 25 печеливши удари за успеха. В Рим той взе две поредни победи (вече са три) за първи път от февруари, когато спечели титлата на турнира в Ротердам.

Рафаел Надал пък за първи път след 2004 година не успява да спечели турнир на червени кортове от европейската серия преди "Ролан Гарос". Този сезон левичарят от Манакор има само една титла, спечелена в Буенос Айрес на 1 март.

 



Роджър Федерер води с 15-2 победи срещу своя сънародник. Двата успеха на Вавринка са постигнати в Монте Карло през 2009 и 2014 година.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини