Карла Суарес Наваро на финала в Рим



16-05-2015 15:22 | Любомир Тодоров

Десетата поставена Карла Суарес Наваро е първата финалистка на турнира в Рим на клей, който е от категория "премиер 5". В изключително драматичен, но не много качествен двубой тя отстрани втората в света и схемата Симона Халер след 2:6, 6:3, 7:5 след два часа и половина игра. Двете съпернички си размениха по девет пробива. Така Карла записа втори пореден успех над тенисистка от Топ 5, след като вчера отстрани №4 в ранглистата Петра Квитова.

Испанката проби за 2:0, но с това свърши хубавото за нея. Халеп върна веднага пробива. След това тенисистката от Констанца постигна нов брейк и поведе за първи път в мача при 3:2. Тя постигна и трети за 5:2 и след това Симона вече сервираше за спечелване на частта. Суарес Наваро обаче поведе с 40:15. Съперничката изравни с два добри сервиса, а после стигна до сетбол. Карла го отрази и стигна до трета точка за пробив, но пак не успя. Халеп се добра до втора възможност и я реализира с бекхенд уинър. Сетът продължи 35 минути.

Румънката продължи серията си и тя отново проби за 1:0, за да вземе седми пореден гейм. Суарес Наваро не се предаде и сложи край на геймовата суша, като направи рибрейк. Състезателката от Лас Палмас постигна нов пробив за 3:1, но този път Халеп го върна. Карла направи още един брейк за 4:2, но след това затвърди с гейм на нула. 24-годишната Симона сервираше за оставане в частта. Тя отрази четири сетбола, преди да успее да вземе подаването си. После Суарес Наваро застана на основната линия, за да вземе сета. Тя пропиля нови две възможности, после Симона изпусна да върне пробива и при седмия сетбол Карла успя. Това беше първа загубена част за румънката в турнира.

Кризата на Халеп продължи и тя допусна пробив в откриващия гейм. Последваха рибрейк, но Суарес Наваро проби отново за 2:1, но историята се повтори и румънката върна брейка. В първите осем гейма куриозно никоя от двете представителки на Топ 10 не успя да спечели подаването си. Те редуваха уинъри с комични непредизвикани грешки. Най-сетне Симона взе подаването си за 5:4, след като спаси две точки за пореден брейк. Карла последва примера й и сащо спечели сервис гейма си. След форхенд в аут на румънката Суарес Наваро проби за 6:5 и вече подаваше за място на финала. Испанката триумфира при третия си мачбол след топка в мрежата на Халеп.



Карла завърши двубоя с 28 печеливши удари при 41 непредизвикани грешки. За Симона показателите са 30-60. Успехът на испанката я изкачи до рекордното осмо място в света. При титла тя ще стигне до №7 в класацията.

За титлата Суарес Наваро ще спори с победителката от мача Мария Шарапова - Дария Гаврилова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини