БФ Тенис и приятели почетоха професор Пенчев



19-05-2015 11:59 | Станко Димов

От името на ръководството на Българската федерация по тенис, президентът Стефан Цветков връчи почетен плакет на професор Ангел Пенчев по случай обявяването му за почетен гражданин на Русе и навършването на 70 години активна дейност, свързана с развитието на тениса в България.

Стилното тържество се състоя в Националния тенис център, в присъствието на редица приятели, ученици и колеги на проф. Пенчев. Сред гостите бяха Димитър Войнов – президент на ТК „Левски“, един от най-големите специалисти и треньори у нас Стоян Велев, ръководителите на катедра „Тенис“ към НСА Цветанка Захариева и Иван Димов и др.

Ангел Пенчев е сред най-добрите ни тенисисти в периода 1952-62 година, като след приключването на състезателната си кариера и дипломирането си в София се завръща в родния Русе.

„Когато се върнах, кортовете в града, който бяха изградени през 1930 година вече ги нямаше и на тяхно място беше построена Сточната гара. Първите ми занятия по тенис проведох на един корт в Захарната фабрика, който беше построен от белгийците, управляващи завода“, спомня си проф. Пенчев.

Под негово ръководство тенисът в Русе бележи огромен прогрес и за кратко време се появяват десетки държавни шампиони. Благодарение на тези успехи се изграждат и настоящите кортове в града. Част от най-добрите ученици на проф. Пенчев завършват в последствие Висшият институт за физическа култура (сега НСА) и в момента управляват някои от най-големите клубове в страната.

Сред възпитаниците на проф. Пенчев са Димитър Войнов (президент на ТК „Левски“), Огнян Илиев (дългогодишен капитан на България за Купа Дейвис и главен треньор в ТК „Черно море“), Атанас Георгиев – спортен директор на клуб „15-40“ в София, Любен Петров, който ръководи голям клуб в Германия и др.

„Радваме се, че тенисът в България просперира по отношение на организацията. Прекрасно е, че вече имаме Национален тенис център и академия, където работят много млади и способни треньори. Уверен съм, е съвсем скоро ще имаме подрастващи тенисисти със сериозни международни успехи. Федерацията извършва огромна дейност, за да предостави на младите по-добри условия да се развиват и това няма как да не бъде отбелязано“, сподели проф. Пенчев.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини