Станислав Савев със знаменателна титла на „Диана“



25-05-2015 14:34 | Станко Димов

Станислав Савев – Сакса спечели може би една от най-ценните си титли в любителския тенис. В неделя той вдигна купата на поредния любителски турнир на „Диана“, но победите му бяха наистина запомнящи си и най-вече финалната – тази срещу Даниел Шопов, който е смятан, ако не за най-добрия, то за един от тримата най-добри в момента в България.

За пореден път обаче нивото, което турнира на „Диана“ е изградило в годините върху редовните участници, си каза думата. Сакса надигра със 7-5 Шопов и грабна титлата на петия летен турнир.

За трети пореден път схемата от 32-ма участника се запълни с лекота и тенисът предстоеше да е в големи порции. Дербитата дори в първи кръг бяха три. Първо Милен Германов показа много свежест и се справи с Васко Тодоров с 6-1, след това Наско Маринов победи Боби Гергинов с 6-2, а Даниел Шопов – Асен Георгиев с 6-1.

На осминафиналите изключително интересен за гледане бе мачът между Сакса и Едиз Батран. Вторият за пореден път показа изключителното си ниво на тактическа подготовка и бе много близо до възможен обрат. Все пак обаче Савев спечели с 6-4.

Очакваното дерби между Наско Маринов и Шопов не се получи. Веднъж врачанският номер 1 имаше победа над съперника си, но този път не взе и гейм – 0-6.

Всички четвъртфинали с изключение на един завършиха прекалено бързо също. Пепи Санторото показа безгрешния си тенис и надигра с 6-1 Латин Латинчев, Шопов не даде гейм и на Тишо Попов, Габор Такач се справи с Цецо Цветанов 6-1, а Сакса победи Германеца с 6-3.

Последният мач бе и едно от дербитата, които бележеха често финалите на „Диана“ преди години. Германеца тръгна с 3-0 преднина, но изключителната физическа подготовка на Сакса му даде тласък да продължи борбата и когато противникът почна да изпитва умора, да започне да печели точка след точка, за да направи пълния обрат.

С интерес се очакваше полуфиналът между Пепи Иванов – Санторото и Дани Шопов. Срещата бе много качествена, имаше много излизания на мрежата и до последно не се знаеше изходът. При 5-6 и 30-0 обаче Санторото загуби четири поредни точки. Точно в този момент и излезлият вятър донякъде оказа някакво въздействие, но Шопов бе хирургически точен и при първия си мачбол реализира победата.

В другата среща Сакса буквално съсипа от къси топки Габор Такач. На последния именно това не му е силната страна и резултатът бе разбираем – 6-2.

Остана финалът. Той обаче имаше и предистория. И тя е, че Шопов, който бе фаворит за спечелването на най-големия любителски турнир „Зашо“ преди месец, бе изненадан от сегашния си съперник и в Пловдив след загуба 6-7. Въпреки това очакванията бяха, че този път той би трябвало да настрои играта си по-добре, след като вече познава силните оръжия на опонента – сервиса, играта на мрежата и късите топки. Тенисът обаче затова е голям спорт. Окрилен от предишните си победи, чувствайки се перфектно физически, Сакса отстоя на агресивните форхенди на Шопов и постепенно дори го измори. При 5-5 той стовари първия си удар, след като реализира пробив, а в следващия гейм спаси брейкпойнт и с първия си мачбол след смело излизане на мрежата принуди Шопов да търси рисков удар под напрежение, който той сбърка и това му даде титлата.

Надяваме се да виждаме Сакса по-често на нашите турнир, защото той е един от емблематичните участници от самото създаване.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини