Пиронкова започна с победа в Париж



25-05-2015 20:15 | Любомир Тодоров

Първата ракета на България Цветана Пиронкова започна успешно десетото си участие на "Ролан Гарос". Тя записа победа срещу поставената под №22 в схемата в Париж Барбора Стрицова от Чехия със 7:6(5), 6:2.

 

Тя беше подкрепяна от голяма група българи с трикольори, след които бяха майка й Радосвета и приятелят й Михаил. Във втория кръг я очаква отново чешка тенисиистка - Дениса Алертова.

Цвети избра да сервира и спечели подаването си. В третия гейм обаче чехкинята успя да я пробие. Пловдивчанката отвърна подобаващо с рибрейк на 15 след печеливш удар от форхенд. Двете си размениха по още един пробив. Стрицова направи брейк за 4:3, а след това успя да вземе и подаването си. Пиронкова после спечели сервис гейма си на нула, но съперничката вече подаваше за сета. Българката не трепна. Тя поведе с 40:15 и завърши с печеливш удар от форхенд по диагонала.

Първата ни ракета отрази точка за пробив и спечели отново подаването си, за да излезе напред в резултата с 6:5. Стигна се до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки. След това Цвети стигна до сетбол при 6:5 и го реализира след отличен форхенд по диагонала, за да вземе частта след 61 минути игра.

Пиронкова продължи с повишено самочувствие и стартира с пробив втория сет след двойна грешка на съперничката. Пловдивчанката обаче тутакси върна "жеста" като допусна рибрейк също след двойна грешка. Цветана успя да постигне нов пробив за 3:2. След това затвърди и вече беше на два гейма от победата. Българката проби на нула и вече сервираше за място във втория кръг. Тя стигна до 40:15 и приключи с форхенд уинър при първата си възможност.

 

Първата ни ракета направи в двубоя 6 пробива от 6 възможности. Цвети завърши с 22 печеливши удари (2 аса) при 24 непредизвикани грешки (3 двойни).

 

За успеха си Пиронкова взема 70 точки за световната ранглиста, където е 49 от днес, както и 50 000 евро от наградния фонд в Париж. Следващата съперничка на Цвети Дениса Алертова се справи трудно с квалификантката Йохана Конта (Великобритания) със 7:6(17), 4:6, 6:2. Българката не е играла никога срещу 22-годишната спортистка от Прага, която е 88-а в световната ранглиста.

РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини