Стан Вавринка е шампион на "Ролан Гарос"



07-06-2015 19:18 | Любомир Тодоров

Швейцарецът Стан Вавринка спечели титлата на "Ролан Гарос". На финала осмият поставен победи световния номер едно Новак Джокович в страхотен двубой с 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 след повече от 3 часа игра на централния корт "Филип Шатрие" в Париж.

Така Вавринка завоюва втора титла от Големия шлем след тази в Мелбърн през 2014 г. Той стана първият юношески шампион, който триумфира и при мъжете след Матс Виландер през 1988 година. Джокович не успя да постигне Кариерния шлем, защото беше прекратена серията му от 28 последователни победи.

Мачът започна с много високо темпо и качество. Ноле стигна до пробив в седмия гейм. Той поведе след грешки на Стан с 40:0, а после швейцарецът направи двойна грешка. При 3:5 Вавринка сервираше за оставане в първия сет и се справи със задачата лесно. След грешно решение на съдията на стол Дюмусуа Джокович стигна до два сетбола в десетия гейм, но те бяха отразени, а после  стигна и до точка за връщане на пробива. Сърбинът го спаси с мощен сервис. При третата си възможност той затвори частта след топка в аут на Вавринка.

 

Виж галерия от финала тук!

 

Още в откриващия гейм на втория сет 30-годишният тенисист от Лозана трябваше да отразява точка за пробив, което направи с четвъртия си ас. В четвъртия пък Ноле спаси два брейк пойнта, преди да изравни за 2:2. Вавринка, който загуби два пъти на клей от Григор Димитров, изпусна още по един шанс в шестия и осмия гейм. Но в десетия Белградската крепост се пропука и при сетбол за Стан Джокович изкара топката в аут. След един час и 37 минути игра резултатът беше 1-1 части.

 

Швейцарецът вдигна нивото и имаше общо три точки за пробив, но световният номер едно се защити и стигна до 1:1. Вавринка направи категоричен пробив на нула за 4:2. В следващия гейм Новак стигна до точка за рибрейк, но не успя. Така при 2:5 Джокович вече сервираше за оставане в третата част и се справи. Вече Стан подаваше за спечелване на сета и го направи на нула. Така след 2 часа и 19 минути Вавринка беше на сет от титлата.

Ноле постигна брейк след два сета чакане и поведе с 2:0. Стан се съвзе и успя да върне пробива за 2:3. В седмия гейм швейцарецът отново имаше точки за пробив, но Джокович се спаси с фантастична игра. Това окрили 28-годишния сърбин. В следващия гейм той поведе с 40:0, но Вавринка не се предаде и спечели подаването си за 4:4. Веднага след това тай стигна до пробив с феноменален бекхенд уинър по правата и вече сервираше за титлата. Той получи шампионска точка при 40:30, но Ноле я отрази, а след това стигна до възможност за пробив. Белградчанинът обаче го пропиля. При втория шанс Стан успя  и триумфира заслужено.

 

Шампионът постигна 60 печеливши удари (9 аса) и 45 непредизвикани грешки. Джокович направи 30 уинъра при 41 грешки.

 

"Направих мача на живота си. Не мога да го осъзная. Благодаря на Магнус Норман и Пиер Паганини от моя щаб за невероятната работа. Новак е голям шампион и заслужаваше да спечели "Ролан Гарос" още днес", заяви победителят на корта.

За успеха Вавринка взема 2000 точки за световната ранглиста, където е №9, но ще се изкачи до четвъртото място на 8 юни, както и чек за 1,8 милиона евро. За Джокович останаха 1200 точки и чек за 900 000 евро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини