Българските върхове на Уимбълдън



25-06-2015 10:03 | Любомир Тодоров

С началото на турнира от Големия шлем Уимбълдън в Лондон на 29 юни са свързани и много надежди за успешно българско представяне.

Те не са безпочвени, ако вземем предвид, че в 129-ото издание в „Ол Инглънд Клъб“ ще участват, записалите най-високите резултати за родния тенис в Шлема Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Към тях трябва да добавим Сесил Каратанчева и също отбелязалата отлични резултати на трева Магдалена Малеева, поканена за пореден път в Турнира на легендите.

За разлика от миналата година Цвети прави великолепен сезон на трева. Тя играе с желание, хъс и самочувствие, което дава резултати.  В десетте си участия в Лондон тя записа историческия полуфинал през 2010 година, а следващия сезон стигна до четвъртфиналите, където отстъпи в три сета на бъдещата шампионка Петра Квитова.

За Пиронкова Уимбълдън е и турнирът, където дебютира в Големия шлем.  През юни 2005 година пловдивчанката, която тогава беше на 17, записа първия си успех срещу унгарката Анико Капрош в квалификациите и стигна до решителния трети кръг, където отпадна от Юлия Вакуленко, а после едно място в ранглистата не й достигна, за да влезе в основната схема като „щастлива губеща“.

До момента първата ни ракета е записала 16 победи на свещената трева. Пет от тях дойдоха през високосната за Цветана 2010-а. Тогава тя преодоля рускините Лапушченкова, Душевина и Куликова, както и Марион Бартоли и Винъс Уилямс, преди да отстъпи на Вера Звонарьова след 6:3, 3:6, 6:2.

При един благоприятен жребий Пиронкова може да стигне далече и тази година. Тя отпадна от Лепченко в първи кръг миналия сезон, така че го няма бремето от защита на всяка цена на много точки.

При Григор Димитров ситуацията е коренно противоположна. Той трябва да брани 720 точки от миналогодишния си полуфинал – абсолютен връх в кариерата му и в българския мъжки тенис.

Димитров също обича Уимбълдън. На него спечели титлата при юношите през 2008 година, като не загуби нито един сет в турнира, а на финала на 6 юли се справи с партньора си на двойки Хенри Континен от Финландия със 7:5, 6:3.

Още следващия сезон той получи „уайлд кард“ за състезанието в Куинс Клъб от тогавашния му директор и настоящ изпълнителен директор и президент на АТР Крис Кермод, който останал впечатлен от изявите и уменията на тийнейджъра от Хасково. Следва и покана за Уимбълдън. Гришо започна отлично срещу руснака Куницин и спечели първия сет с 6:3, но се контузи и в средата на третата част беше принуден да се откаже.

След това записа още четири участия, в които не можа да прескочи втори кръг. И дойде 2014-а, когато Димитров очарова света с великолепната си и атрактивна игра. Заредиха се престижните победи над Харисън, Савил,  Долгополов, аржентинеца Майер. За да се стигне до детронирането на шампиона Анди Мъри (6:1, 7:6, 6:2) на четвъртфиналите. Последва епичен сблъсък със световния номер едно Новак Джокович. На 4 юли Димитров отстъпи след 4:6, 6:3 6:7(2), 6:7(7), като в последния сет пропиля цели четири сетбола.

Сега Григор ще бъде №11 в схемата на Уимбълдън. Изявите му през сезона не дават основание за свръхочаквания.  Миналата година той пристигна в Лондон с ореола на шампион от Куинс Клъб. Оттогава не е печелил титла. Но както казва известният анализатор на Tennis.com Стив Тиньор, Димитров има шансове, ако изхвърли от главата си всички спомени от миналогодишното издание. Сигурно има предвид, че така ще се освободи психически и ще покаже най-доброто, на което е способен.

За Сесил Каратанчева тревата определено не е най-любимата настилка, а Уимбълдън не е най-успешният турнир от Шлема. Но трябва да се отбележи, че завърналата се под български флаг софиянка се класира директно за основната схема за първи път от дебюта си през 2005 година, когато стигна и рекордния за нея втори кръг.


Каратанчева не успя да направи планираната от нея подготовка за сезона на зелено и остана само с един мач, изигран на турнира в Нотингам. Положителен факт е, че с нея в Лондон е треньорът Илия Кушев, който смята, че тренировките на тази настилка преди турнира ще дадат резултат.

Магдалена Малеева е участвала 13 пъти в Уимбълдън. Четири пъти тя достигаше до осминафинали, включително и при последната си поява като активен състезател през 2005 година. Десетата й титли на единично беше на трева в Бирмингам.

От няколко години Маги приема поканите за Турнира на легендите. Миналата година тя игра заедно с хърватката Ива Майоли и постигнаха успех срещу титулуваната двойка Линдзи Дейвънпорт/Мери Джо Фернандес. Преди това записа участие и с водещата на Евроспорт и също бивша професионална тенисистка Барбара Шет.

Да пожелаем успех на българите в Лондон, но без да бъдем прекалени максималисти. Достигане до втората седмица на Уимбълдън би било едно чудесно постижение.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини