Ришар Гаске – следващият съперник на Григор Димитров



02-07-2015 15:41 | Станко Димов

Ришар Гаске е съперникът на Григор Димитров в III кръг на Уимбълдън. 29-годишният французин и първата ракета на България се познават отлично, като до момента са се срещали 4 пъти, в които Гаске е записал 4 победи. За последно обаче те играха преди повече от 2 години – на „Мастърс 1000” турнира в Рим, където Гаске се наложи с 6:4, 6:4.

Макар да няма успех срещу 20-ия в ранглистата, Григор Димитров сподели мнение, че се чувства фаворит и напълно готов за двубоя. В интерес на истината двамата премериха сили на демонстративен турнир на трева преди няколко дни и тогава успехът бе на сметката на Димитров.

За Ришар Гаске е изписано и казано достатъчно. Французинът е добре познат състезател, който може да се похвали с 24 финала на турнири от АТР, в това число 12 титли. Гаске е изключително разнообразен тенисист, за което говори и фактът, че е печелил трофей на всяка една настилка. Последният му трофей на трева обаче е от преди 9 години, когато успя да защити титлата си в Нотингам.
От началото на настоящия сезон французинът има две титли – на твърдите кортове в зала в Монпелие и на клей в Ещорил. Подобно на Димитров, французинът изпълнява бекхенд с една ръка, който е сред най-силните му оръжия.

В турнирите от Големия шлем Ришар Гаске има два полуфинала – Уимбълдън 2007 (губи от Роджър Федерер) и US Open 2013 (губи от Рафаел Надал).
За огромния си потенциал Гаске загатва още в юношеските години, когато става №1 сред юношите и печели титлите на „Ролан Гарос” и US Open.

Дебютира в професионалния тур през 2002-та година. Макар и да не успява да повтори юношеските успехи и при мъжете, Гаске записва никак не малко успехи. Освен вече споменатите 12 титли, той успява да пробие и в Топ 10 на ранглистата, където рекордното му класиране е №7 (2007 година). От наградни фондове от началото на кариерата си е спечелил малко повече от 11.5 милиона долара.

Освен с успехите си на корта, Гаске успя да придобие популярност и с допинг-скандал, в който се забърка през 2009-та година. В началото на въпросния сезон французинът дава положителна проба за употреба на кокаин. Първоначално Гаске бе наказан за 2 месеца и 15 дни, а в последствие от  ITF и от световната антидопингова агенция WADA поискаха тенисистът да бъде наказан между една и две години. След изслушване на Гаске, експерти от спортния арбитражен съд обаче решиха, че количество кокаин в пробата на играча е толкова минимално, че е попаднало в кръвта му по-скоро случайно, а не е в следствие на умишлена или редовна употреба.

Самият французин пък тогава обясни положителната си проба с факта, че ден преди теста на парти в нощно заведение е целунал момиче, употребило кокаин.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини