Безплатна начална подготовка по тенис за над 600 деца в България



08-07-2015 15:18 | Станко Димов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на БФ Тенис Стефан Цветков представиха днес програмата „Тенисът – спорт за всички“. На пресконференция на базата на Националния тенис център министър Кралев разкри подробности за пилотното издание на програмата, по време на която над 600 деца между 6 и 12 годишна възраст ще получат безплатна начална подготовка по тенис.

„Тази програма е естествено продължение на политиката ни за създаване на условия и възможности за увеличаване броя на децата и подрастващите, системно практикуващи спорт, в случая тенис, чрез обучение от квалифицирани спортни специалисти, подобряване на тяхното здраве и двигателна активност.

Ако 10-15% от участниците в програмата продължат да се занимават със спорт, то ние ще сме постигнали успех. Не е задължително всеки от тях да стане професионален състезател. Най-важното е да получат възможността да се докоснат до тениса, за да след това да направят своя избор“, сподели министър Кралев.

Президентът на федерацията Стефан Цветков благодари за отличното партньорство с Министерството на младежта и спорта и изрази надежда, че програмата ще има своето бъдеще и през следващата година.

„В момента тенисът у нас е в подем и се радвам, че с тази инициатива ще привлечем още поне 600 нови деца, които да усетят удоволствието от този спорт. Надявам се да запалим любовта към играта в колкото се може повече малчугани“.

След срещата с медиите министър Кралев и Стефан Цветков слязоха на корта и размениха с първите участници в програмата „Тенисът – спорт за всички“.
Инициативата ще се реализира в 6-те регионални центъра на България – София, Пловдив, Хасково, Бургас, Плевен и Варна с участието на повече от 30 клуба, членове на БФТ.

Генералният секретар на БФ Тенис Катерина Генова поясни, че всеки клуб ще сформира до 3 групи от 5 до 15 деца, които в рамките на три месеца ще провеждат занимания по два пъти седмично.

Важна част от кампанията е организирането и провеждането на регионални турнири до 8 г., до 10 г. и до 12 г., лагери за най-добре представилите се деца и участия в международни състезания. В програмата е планирано и обучение на специалисти /треньори по тенис/ за работа с деца и подрастващи.

Дейности:
• Над 600 деца между 6 и 12 годишна възраст ще получат безплатна начална подготовка по тенис от спортни специалисти.
• Ще бъде осигурено материално-техническото оборудване (ракети, топки, мрежи), което след това остава за ползване от клубовете.
• Ще бъдат организирани и проведени около 30 турнира за подрастващи с финални мастърси при 10 и 12 годишните.
• Ще бъдат организирани подготвителни лагери за най-добре представилите се деца.
• Ще бъде подпомогнато участието на най-изявените ни таланти в някои от най-значимите международни състезания. 
• Ще бъде проведени обучителни курсове за повишаване на треньорската квалификация на наши специалисти.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини