Д-р Иво все по-близо до рекорд на Иванишевич



14-07-2015 15:24 | Станко Димов

Ветеранът Иво Карлович се е прицелил в любопитен рекорд. Той е готов на всичко, за да стане тенисистът отбелязал най-много асове. Към днешна дата постижението се държи от друг тенисист от Балканите – Горан Иванишевич, който има 10 183 точки директно от сервис.

Преди няколко седмици в Хале, Карлович подобри рекорда за най-много асове в двубой във формат 2 от 3 сета, нанизвайки 45 точки от начален удар. На Уимбълдън той отбеляза 165 аса в 4 двубоя, в това число 53 аса във втори кръг срещу Александър Долгополов. По този начин „Д-р Иво” се доближи „само” на 406 аса от постижението на Иванишевич. И Карлович по никакъв начин не прикрива желанието си да подобри този рекорд.

„Да, това ми е цел”, признава хърватинът. „Тя не е толкова далеч от мен. Ще бъде хубаво, ако успея да подобря постижението тази година, поне така се надявам. Почти всяка седмица Горан ми казва с колко аса ми води, а освен това винаги е казвал, че ще бъде щастлив, ако точно аз подобря рекорда му. Израснах, гледайки негови двубои и определено много го харесвам. За мен ще бъде невероятно постижение, ако успея да подобря неговия рекорд за асове”, коментира Карлович.

Хърватинът е един от тримата тенисисти, които могат да се похвалят с победа над Новак Джокович от началото на сезона. Другите двама са Роджър Федерер и Стан Вавринка. Карлович успя да победи водача в ранглистата още в първата седмица на сезона в Доха – 6:7 (2), 7:6 (6), 6:4.

„Ако се чувствам добре не вярвам, че някой може да разчете сервиса ми. В Доха, Новак Джокович не стигна до точка за пробив, а той е играчът с най-добър ретур в мъжкия тенис. Винаги се опитвам да пласирам топката в близост до линията. Нямам целта всеки мой начален удар да се превръща в ас, но обикновено, когато успея да пласирам топката до линията, става точно така. Ако съперникът ми започне да разчита началния му удар започвам да го миксирам”, разказва Карлович.

Победата над Джокович явно вдъхнови Карлович, който по-късно през сезона успя да спечели своята шеста титла на ниво АТР, триумфирайки в Делрей Бийч.
От началото на сезона Карлович е тенисистът, реализирал най-много директни точки от сервис – 783 в 33 мача. Това е средно по близо 24 аса на двубой. Ако успее да запази формата си, той ще има нужда от още 17 двубоя, за да изпревари Иванишевич.

„Не чувствам никакви физически проблеми и пътуването в Тура продължава да ми носи огромно удоволствие. Контузиите и ранглистата са изключително важни, но ако продължавам да се класирам за големите турнири не е изключено да остана Тура докато навърша 40”, разкри хърватинът. Ако го направи, то неговото постижение по асаве едва ли ще бъде подобрено скоро.

Забележки:
1. АТР започва да води статистика през 1991. Иванишевич стартира професионалната си кариера 3 години по-рано – през 1988. Постижението на Иванишевич от 10 183 аса е постигнато в 895 срещи от 1991-ва година насам, средно по 11.38 на мач.
2. Статистиката на АТР за асове включва всички турнири от категория АТР (без Чаланджърите) и турнирите от Големия шлем, но не и от Купа „Дейвис”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини