България на победа от полуфинал на Световното по бадминтон за глухи



България на победа от полуфинал на Световното по бадминтон за глухи
Тагове
19-07-2015 10:58 | Станко Димов

Отборът на България е на крачка от първи полуфинал на 4-то Световно първенство за глухи, което се провежда в столичната зала “Христо Ботев”. Участват състезатели от 19 държави, а първите три дни от надпреварата са за отборното първенство. Нашите стартираха със загуба от Япония с 2:3 победи и победа над Украйна с 4:1. Така при успех в утрешния ден над силния отбор на Южна Корея тимът ни ще се класира за полуфиналите. Мачът с азиатците е от 10,00 часа, а битките за класиране на финалите са от 15,00 часа.

Само преди дни София бе домакин и на Световното първенство по бадминтон за юноши и девойки до 18 години, където за съжаление нашите състезатели не успяха да се преборят за медалите. Очакванията към мъжете и жените са далеч по-високи, което си пролича и в първите срещи на нашите в турнира.

В първия мач България загуби с 2:3 победи от тима на Япония. Габриела Колицова и Никола Тянков бяха надиграни с 1:2 (21:17, 15:21, 15:12) гейма от Аяму Охта и Мика Йошида. След това Кохей Какиуши победи с 2:0 (21:14, 21:19) гейма Людмил Гецов, а Гергана Баръмова върна надеждите на нашите с успех над Манами Нагахара с 2:0 (21:10, 22:20). При двойките обаче загуба записаха Людмил Гетов и Никола Трянков, а Гергана Баръмова и Силвия Бозева спечелиха последната среща за крайното 2:3 победи.

Втората среща на България бе далеч по-сполучлива. Нашите надиграха категорично състава на Украйна, като си осигуриха победата още след първите три мача. Гергана Баръмова и Людмил Гетов победиха с 2:0 (21:15 и 21:17) гейма Богдана Губанова и Серхий Коваленко. След това Никола Тянков нямаше проблеми със Серхий Дашченко след 21:13 и 21:14, а Габриела Колицова срази Анастасия Сафронова с 21:15 и 21:8.

В мачове без значение за крайния изход на двубоя, но за престиж Людмил Гетов и Никола Тянков загубиха с 0:2 гейма от Серхий Коваленко и Петро Такало, а последният двубой на двойки при жените Гергана Баръмова и Силвия Бозева надиграха с 2:0 гейма Анна Чорна и Богдана Губанова.

Утре нашите срещат от 10,00 часа тима на Южна Корея и при победа ще се класират за полуфиналите. Засега азиатците имат две победи над Украйна (3:2) и Япония (3:2). В другата група за първите две места спорят отборите на Русия, Китайско Тайпе, Индия и Турция.

“Резултатът от мача с Япония не беше добър за нас. Загубихме с 2:3, а можехме да спечелим с 3:2. Трудно се започва едно голямо състезание. В мачовете с Украйна вече се разгърнахме и показахме какво можем. Всичко състезатели дадоха даже повече от максимума. За мача с Корея шансовете са 50:50. Нашите жени единично и женска двойка са по-добри, но пък мъжете им ни превъзхождат. Така че кантарът отново отива в смесената двойка и който победи в нея ще бъде победите”, заяви треньорът на България доц. Анета Янева.

Двете световни първенства са под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и са част от мероприятията свързани със “София-Европейска столица на спорта 2018 година”. Председател на организационния комитет е министърът на спорта Красен Кралев.

“Тези първенства са голяма чест за България. Те носят престиж и показват отношението България към спорта”, заяви министърът на спорта Красен Кралев.

Министерството на спорта финансира изцяло подготовката на националите. Всички състезатели са с чисто нова екипировка и последен модел маратонки за бадминтон. Бадминтонистите ни проведоха специална подготовка с двуразови тренировки от началото на годината, като в нея се включиха и някои от най-добрите ни състезатели, включително Петя Неделчева.

Турнирът бе открит със специално подготвена програма. Приветствени слова изрекоха председателят на спортната федерация на глухите в България Николай Николов, вицепрезидентът на международния комитет за спорт за глухи Дейвид Мейсън и Мартин Богард, който е председател на международния комитет за спорт за глухи.

Финалът и мачът за бронзовите медали са в понеделник, а от вторник започва индивидуалната надпревара. Турнирът приключва следващата събота с битката за медалите. Общо деветима българи участват в турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини