Българин върти академия в сърцето на тениса



08-07-2010 20:14 | Николай Драгиев

 

Мнозина в българския тенис го смятат за своя вуйчо в Америка. И въпреки своите 38-години, той наистина е такъв не за едно и две талантливи деца от родината. Минал през трънливия път на емигрантството, бившият тенисист от Хасково Димитър Язаджиев сега е горд собственик на тенис академия зад Океана. И не спира да помага, с каквото може на българския спорт. 

 

„Виа Спорт” се опита да разбере как е постигнал това и как продължава пътя на младия специалист. Ето и неговата история:

 

След като завършва НСА, Димитър Язаджиев работи 1 година като управител на кортовете на ТК Академик в Борисовата градина в София. От него се иска да подобри комплекса и да привлече повече спортуващи на него. След направените подобрения, федерацията взема решение именно на тези кортове да се провеждат мачовете за Купа „Дейвис”, които 5 години преди това са се играли в Пловдив.

 

2 седмици преди турнира обаче, типично по нашенски, на ТК Академик назначават нов директор. Язаджиев получава предложение от федерацията да стане турнирен директор. След 6-7 месеца работа на този пост обаче Димитър осъзнава, че у нас нещата се получават по доста по-различен от нормалния начин и решава да пробва късмета си зад Океана.

 

Като тенисист стига до Топ 8 на България при юношите, има и медали от държавни първенства. Родом е от Хасково, от тенис поколението на Галя Ангелова, Пламена Гоговска и Михаил Андреев е.

 

 

 

САЩ

Пристига в Америка през 1999 г., трябва да избира между Санта Барбара и Чикаго, но се спира на първия град заради свои познати. Като всеки чужденец, озовал се в САЩ, първите 3 месеца набляга на езика. Като се поокопитил, започва да излиза на корта и бързо е забелязан. Не закъсняват и поканите за спаринг или двойки от добрите играчи на Санта Барбара. В първия турнир, в който се пуска – аматьорски в Охай, печели титлите на сингъл и на двойки. На финала е набелязан от един от треньорите на Тенис академията в Уейл, който го попитал дали не си търси работа като треньор. Димитър, естествено, веднага приел предложението, след което останал в академията цели 10 години. Докато е там и се изкачва по всички стъпала на йерархията на управление на тенис школото, Язаджиев подава ръка не на един и двама български млади таланти. През тази академия, благодарение на него, минават Сесил Каратанчева, Григор Димитров, Таня Райкова, Никол Христова, Виктория Томова, Жаклин Алауи и др.

 

АКАДЕМИИТЕ

След 10 години упорит труд обаче напуска, тъй като няма на къде повече да се развива - стигнал е най-високото стъпало, а собственикът не му предлага съдружие. И основава своя академия – Оушънсайд скуул оф тенис, в Санта Барбара.

„Идеята да направя моя, собствена академия ми дойде заради усещането, че големите такива след време започват да се превръщат в академии по-скоро за правене на пари, а не толкова на играчи. Само, ако си някой или се прекалено талантлив, ти се обръща внимание. Аз исках моята академия да е малка и компактна, така че да мога да имам допир до всеки играч”, споделя философията си Язаджиев.

В момента в Оушънсайд скуул оф тенис тренират 50-60 деца предимно от региона. Сега се провеждат летните кампове и идват и деца от други градове.

 

 

 

През миналата година при него пристига 11-годишната Джоана Зада от софийския клуб 15:40, която за месец работа напредва значително. Там се готви и Александрина Найденова.

 

„Обичам да помагам на хората, макар много често да се случва така, че да няма благодарност. Но въпреки всичко, продължавам да работя за България”, споделя Димитър. Докато още е в Охай, той дори спонсорира турнири за подрастващи у нас, като осигурява безплатна екипировка за участниците. Сега Язаджиев се опитва да помага чрез федерацията. Сайтът на академията му - http://www.sbschooloftennis.com/index.aspx стои на този на БФТенис.

 

 

„Смятам, че за всеки млад тенисист е добре да излезе малко извън пределите на страната, да получи малко увереност в чужбина. Да видят, че навън не е толкова страшно и българските деца са на международно ниво”, казва Димитър. Той обаче си дава сметка, че транспортните разходи до Америка са непосилни за повечето българи.

 

Кортовете на академията се намират на територията на хотел DoubleTree Resort. Язаджиев обаче гледа така да вписва часовете на желаещите гости на хотела да играят, че да не пречат на активно спортуващите. За работа с членовете и с гостите на академията е ангажирал от 3 до 5 треньори.

 

БЪЛГАРИЯ

„Виждам, че и в България напоследък се правят опити за подобни академии. Явно обаче не им достига опит, увереност или постоянство. В България обаче е по-популярна клубната работа. Тепърва се опитват да правят летни лагери”, откровен е Язаджиев.

 

Иначе за него връщане назад в България няма. Преди няколко години Димитър купил къща в Америка за вече 5-членното си семейство. Въпреки че съпругата му е американка, всички деца носят български имена – 6-годишният син е Васил, по-голямата щерка (4,5 г.) е Мина, а 3-месечното бебче е Рая. Естествено, по-големите деца в семейството вече боравят и то добре с ракетата. Малкият Васил дори напира да играе с една ръка, а идолът му е Григор Димитров.

 

Язаджиев е на мнение, че ако искат да постигнат нещо по-голямо, младите ни таланти трябва да напуснат обичайното си тренировъчно място и на 14-15-годишна възраст да отидат в някоя от чуждите академии по света. „Обстановката и начинът на живот близо до дома в България не им дава възможност да се фокусират върху тренировъчния процес. Приятели, дискотеки превръщат тениса в цел номер 2, а това за елитния спорт е пагубно. Това не означава, че треньорите в България работят по-зле. Просто обстановката в чужбина е по-различна и предразполага за по-съсредоточена работа и по-добри резултати”, смята специалистът.

 

Благодарен е много на Наско Георгиев, в чиито ръце е израснал, и когото смята за свой втори баща. „Сега продължаваме да си помагаме и да бъдем много добри приятели”, завършва Димитър Язаджиев.

 

Източник: Viasport.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини