Кириос стана чудовищно непопулярен за миг



14-08-2015 11:33 | Любомир Тодоров

Световните медии реагираха почти единодушно на постъпката на Ник Кириос в мача срещу Стан Вавринка в Монреал. Репликата му към шампиона от "Ролан Гарос", че Танаси Кокинакис спи с неговата приятелка, направи австралиеца от гръцко-малайзийски произход чудовищно непопулярен.

Ето коментари по темата на известни тенис журналисти и бивши и сегашни звезди в спорта.

Крис Чейз от USA Today описва репликата на Кириос като "едни от най-абсурдните и най-цинични думи, които някога съм чувал".
"Ник е излизал извън релси много пъти преди. Но този инцидент е лишен от смисъл, за разлика от счупването на ракета след лош удар, пропиляване на гейм след емоционален изблик или крещенето по съдията на стол. Вижте, аз харесвам пламъка у Кириос и реакциите му на корта, но този път той премина границата, за което ще съжалява", написа Чейз.

Британският вестник Telegraph пък направи галерия на най-мразените спортисти в света. В нея 20-годишният австралиец е в компанията на имена като боксьора Флойд Мейуедър и спринтьора Джъстин Гатлин.

Един от най-известните тенис авторитети Пол Нюман написа в The Independent, че Ник е на път да се превърна от симпатичен пакостник в омразно невъзпитано момче.
"Мнозина бяха готови да простят не малкото простъпки на Кириос заради това, че той носи толкова нужната младежка жизненост на спорта. Но последната случка може би ще промени мненията. Да се конфронтираш с хората с власт на корта в лицето на съдии и администратори е едно, но да нападаш свой колега тенисист - и то изключително известен и уважаван, какъвто е Стан Вавринка - това вече е съвсем друго нещо", коментира Нюман.

Йън Шанц от Toronto Sun също е критичен, но и скептичен, относно наложената глоба.
"Вместо да бъде шамаросан, младият австралиец бива глобен с 10 000 долара, максималното според правилника на ATP World Tour. По този начин той едва ли ще си вземе поука, или ще научи нещо повече от това как да подписва с подобряващ се краснопис чековете за подобни провинения. Разочароващо е, защото Кириос е невероятен талант, който показа отлична игра в големи турнири още на крехка тенис възраст. Неговата дарба би го извела до върховете", казва Шанц.

Сънародникът на Ник и легендарен играч на двойки Марк Уудфорд е ужасен от поведенито му.
"Като австралиец съм дълбоко разочарован, че мой съгражданин е направил такъв уронващ достойнството коментар към свой колега на спортната арена, по време на двубой. Това е ужасно, незаслужено и неуместно! Той се държи много зле на корта, което понякога преминава в неспортсменско поведение. Видяхме го на Уимбълдън и на други турнири. Да, това поведение има граница! Кириос често стоеше разкрачен от двете й страни, но миналата нощ я премина", коментира Уудфорд пред ВВС 5.

Световният номер едно Новак Джокович беше сред защитниците на австралиеца в миналото, но сега е на мнение, че младокът трябва да научи някои важни уроци.
"За мен е важно, че в тениса има уважение между играчите и към спорта и е така откакто аз съм част от него повече от едно десетилетие. Това е нещо, което Ник трябва да научи как да прави", заяви Ноле.

Виктория Азаренка пък коментира в Туитър, че ако ще обиждаш, поне го прави далече от микрофоните.



От АТР съобщиха, че е възможно Ник Кириос да бъде спрян от участие в турнири за определен период от време. Остава ни да видим дали той ще си вземе поука, ще преживее катарзис и за в бъдеще ще се говори само за таланта му, или ще се превърне в поредния паднал ангел на световния спорт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини