Българският шлем 2015



03-09-2015 17:03 | Любомир Тодоров

С отпадането на Григор Димитров приключи българското участие в турнирите от Големия шлем през 2015 година.  То трудно може да бъде окачествено като запомнящо се.

Ето и равносметката. Димитров завърши с 6 победи и 4 загуби, докато през миналия сезон записа 12 успеха в Голямата четворка.

Като резултати може да се каже, че хасковлията игра на ниво единствено в Австралия през януари, когато достигна до осминафиналите и отпадна от Анди Мъри. Това беше и единственото българско участие във втората седмица на който и да е турнир от Шлема. Срещата с Мъри пък беше единствената срещу тенисист от Топ 10 в тези състезания.

В Париж отново неприятна загуба в първи кръг, този път от американеца Джак Сок. В Лондон предстоеше защита на точки от полуфинал, но нещата приключиха в трети кръг след трисетова загуба от Ришар Гаске.

За Ню Йорк спомените са пресни като отново има отстъпление след осминафинала през 2014 година.

Като цяло представянето на Димитров в турнирите от Големия шлем не се различаваше особено от цялостните му колебливи и непостоянни изяви през сезона.

При дамите Цветана Пиронкова записа личен рекорд на „Ролан Гарос“. За първи път пловдивчанката стигна до трети кръг, където отстъпи на Слоан Стивънс.



Иначе и Цвети не впечатли и в останалите три турнира записа една-единствена победа: в Мелбърн срещу Хедър Уотсън.

Сесил Каратанчева имаше проблясък в Париж. Тя тръгна от квалификациите и стигна до втори кръг след победа над бившата номер едно в света Йелена Янкович. Но в другите три етапа на Шлема не показа нищо запомнящо се.

Най-големият успех за България донесе Магдалена Малеева, която спечели турнира на ветеранките на Уимбълдън, заедно с австралийката Рене Стъбс.

Браво на Маги, но къде  е новата генерация от  уж много талантливите  ни юноши и девойки, които записаха нулева година в Големия шлем?

Турнирите от четворката са най-престижната и важна част от календара и успехите на Откритото първенство на Австралия, „Ролан Гарос“, Уимбълдън и US Open имат изключително висока стойност като слава, точки и пари. Там те се виждат от всички, а и се помнят най-дълго. В този смисъл нека догодина да има повече победи, за които да си спомняме.

Любомир Тодоров


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини