Зоната на бегача



05-09-2015 12:01 | Станко Димов

Специализираният магазин за бягане Running Zone съществува от малко повече от година и e плод на внимателно планиране. Тук може да намерите рядко или никога преди внасяни модели на обувки, облекло, аксесоари, а също така и консултация какъв е правилният продукт за вас в зависимост от начина на бягане и физическите ви дадености.

"Обувката за бягане е нещо много специфично. Има хора, които добре познават себе си и стила си на тичане, но това е област, в която консултация е наложителна. Изборът зависи от това как стъпваш, какви са ти целите, какви дистанции искаш да избягаш, на каква настилка, с какъв тип обувки си бягал преди", разказва 36-годишният Ивайло Петков, собственик на магазина заедно със съпругата си Мария. А третият член на екипа им, Никола, в момента е на 170-километрово състезание около Монблан. "Има много ентусиасти с навъртени километри, които са наясно, четат ревюта, следят тенденциите. Но масовият клиент, който сега се запалва, много трудно би могъл да се ориентира. Тук идва нашата роля, включително като магазин, който предлага по-специфични брандове и модели. При нас идват предимно любители, от начинаещи до хора, които бягат от няколко години и членуват в клубове."

За Ивайло Running Zone запълва една празна ниша в България – всички страни на запад, с изключение на Сърбия, имат развита индустрия за подобни магазини.

Докато Мария бяга от по-отдавна, при Ивайло това става начин на живот преди четири години. Извън хобито той е мениджър на финансова компания (шеф на лизинговия подхолдинг Евролийз Груп, част от икономическата група на Еврохолд България), а заседналото офисно ежедневие и стреса започват да носят поредица от здравословни проблеми. Осъзнава, че трябва да дисциплинира в себе си коренно различен режим. Покрай това той сваля 20 килограма, а бягането започва с болки и неудобни обувки. Впоследствие сам се информира и интересува какво може да му помогне – няколко години по-късно магазинът е услугата, която тогава му е липсвала. "Всъщност голяма част от бегачите са хора, които в един момент решават, че повече не може така, и се ориентират към друг начин на живот."

Забелязва, че доста хора тичат с кецове, "което не е такъв проблем, ако имаш правилен стил, но е проблем за тези, които сега започват". На сайта на Running Zone може да прочетете и негови съвети, както и преводни текстове по теми като правилно хранене преди бягане, основни правила, най-чести контузии и грешки.

"В България близо 20% от бягащите се включват в различни събития. Има безспорно покачване на популярността на спорта, най-вече защото това е абсолютният отговор на съвременния начин на живот. Прекрасно средство е и за справяне със стреса не само защото тогава отделяш ендорфини, но и самото усещане да си в парка преди работа е много различно", казва Ивайло, който бяга поне три пъти в седмицата в Борисовата градина ("и все по-често виждам хора с наши обувки"). Съпругата му предпочита Северния парк. "Но покрай магазина понякога не остава време за състезанията", казва Мария, бивш банков мениджър, сега отдадена изцяло на проекта.

Според Ивайло популярността толкова се покачва, че няма нищо общо с миналата година. "Преди имаше по три-четири събития, сега има толкова на седмица, изборът става все по-богат и извън София. Така е и в глобален план – например в САЩ за последната година 40 млн. души са участвали в различни състезания, което показва огромен ентусиазъм. Tам и този тип магазини създават общностите."

Бъдещите им планове са насочени към отварянето на втори обект.

Running Zone се намира в кв. "Младост 2", бул. "Андрей Ляпчев", бл. 261Е. Всичко в каталога им може да се поръчва онлайн от runningzone.bg.

Източник: capital.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини