Защо Гришо стана Дришо?



01-10-2015 11:07 | Tennis24.bg

Харесвам го това момче. Дори писмено съм защитавал Григор Димитров от опустошителните родни нападки, от хората, които просто не могат да си простят, че някой е нещо повече от тях. Григор Димитров беше и е най-актуалната и чиста реклама на страната ни. Гришо е младият, лицеприятен, богат и популярен българин, изкарващ парите си честно, с талант. И след като Митко Бербатов лека-полека се оттегля от голямата спортна сцена, а споменът за Христо Стоичков, златните момичета и щангите е вече заключен в някой шкаф с архиви, то най-логичното, което можем да предложим като българи, е подкрепа.

Колкото и разделено да е обществото, спортът го обединява. Доказано е! Григор Димитров обаче, направи нещо, което не се хареса на хората, особено на тези, които са родени, за да мразят. Те дебнеха и чакаха точно това и Григор им го даде. Тенисист №1 на страната, 19-тият в света и бивш №8 отказа да се състезава за родината си, тогава, когато тя имаше най-голяма нужда от него.

България загуби решителните мачове с Унгария за купа Дейвис без голямата си звезда в отбора. Тя предпочете да се готви в Монако за предстоящото азиатско турне, започнало вчера в Куала Лумпур. Нещо повече, сякаш, за да провокира още повече недоброжелателите си публикува и снимка, скачайки в басейн. Тук Гришо малко се оля. Не че страдам от напудрен национализъм, но все пак става дума за България. Някои ще кажат, да, ама тая държава не му е дала нищо, за какво да се чувства длъжен. Аз ще Ви кажа обаче, че когато става въпрос за Родината, тук няма дал-взел. Тук става въпрос за много по-дълбоки неща и ценности, които, очевидно липсват.

България я е имало и, надявам се, имало я е и преди социалистическия строй и преди псевдодемокрацията, които са Ви виновни за всичко, най-вече за личния Ви мързел. Когато се състезаваш от името на тази страна, ти си морално задължен да го правиш, когато тя има нужда от теб, защото тази страна, дори разкъсвана от разделение е зад теб. Когато печелиш и губиш, тя печели и губи с теб и въпреки всичките си социални и демографски кусури тя е твоята Родина. Не един път съм казал, минеш ли българската граница, виждаш как хората ценят корените си, обичат Родината си и са горди от това.

Веднага правя една лека легатура към съседна Сърбия и световния №1 в мъжкия тенис – Новак Джокович. Човек, който никога не би отказал да защитава родната си страна, независимо дали това може да му коства контузия или дори първото място в ранг листата. Човек, който играе футбол в благотворителен мач, на който същия наш Григор е отказал и е решил да бъде просто зрител. Човек, който даде никак не скромна сума пари за наводненията в Сърбия и го прие като лична кауза и кампания. Ето това е класа и то не само на тенис корта. Това е човешко качество. Това е ценностна система.

За Григор е повече от очевидно, че са по-важни рекламите, нафуканата визия и поредната тенис дива, която да въздиша по него. За наш Гришо е повече от очевидно, че едва ли ще достигне успехите на съседа Джокович и то не, защото му липсват качества. Като фен на тенис дори мога да кажа, че технически нашето момче е по-надарено от сърбина. Просто Григор не е такава личност, не е такъв биткаджия и ми се струва някак лишен от идентичност.

И въпреки всичко, Димитров трябва да бъде подкрепян, трябва да му бъде простено. Той знае каква грешка е направил и се надяваме, че няма да я повтори. Надяваме се, че ще се реваншира и му желаем успех. Успехите идват и си отиват, славата не е вечна. Но човек е толкова голям спортист, толкова успешен състезател, колкото голяма личност е.

Автор: Никита Стоянович, Delo.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини