Германов спечели най-престижното отличие на ТК Диана



20-10-2015 11:09 | Tennis24.bg

Милен Германов грабна най-престижното отличие за годината на ТК „Диана“ – голямата купа, която се дава на победителя в най-важния финален турнир на най-добрите 16. След 22 турнира и над 160 участника по време на дългото лято, дойде време и за кулминацията в сезона. По традиция 16-те най-добри любители по тенис в София за годината, дойдоха да премерят сили за последно на открито в десетото издание на епичното състезание.

Изключително много емоции предхождаха турнира, като още след тегленето на жребия летяха закани между играчите, всеки от които искаше да докаже, че мястото му там изобщо не е случайно. Неделната битка трябваше да определи и шампиона в лятната ранглиста, където Петър Иванов бранеше крехката си преднина пред Георги Христов и гърка Никос Панетемитакис.

Всичко започна по перфектен начин, благодарение на времето, което зарадва всички участници. В първите срещи в груповата фаза изигралият страхотен сезон Никос надигра Васко Пенчев с 6-2 в група „В“ в мач с много мощни удари, а зачестилите идвания в турнира на Алекс Китов му помогнаха да надделее над двукратния „Мастърс“ шампион Емо Велчев с 6-1. Именно последните двама бяха част от така наречената „Група на смъртта", където попаднаха заедно с Любо Маринов и друг от основните фаворити - Калин Кънчев.

Водачът в ранглистата Пепи Иванов пък започна турнира с тежка и много оспорвана битка срещу Станислав Георгиев. В крайна сметка фаворитът взе своето и след като изоставаше с 2-4, успя да се добере до победата 7-5. В другия мач от групата пък Наско Савов затрудни максимално Станислав Иванов, но загуби 4-6 след обрат.

С известно закъснение започнаха и битките в група „А“, където попаднаха Георги Христов, Латин Латинчев, Едиз Батран и Тишо Попов. В тази конкуренция нестандартният стил на Едиз му помогна да стартира по перфектен начин с две убедителни победи над Латин и Тишо съответно с 6-2 и 6-3. Латин пък надигра Жоро с 6-3. Никой обаче не предполагаше каква драма ще се разрази в тази група. Едиз изглеждаше сигурен четвъртфиналист след две победи от два мача, Латин и Жоро бяха с една победа след първите си два мача и щяха да търсят задължителна в последния си от групата. И тук нещата се обърнаха. След обрат и 7-5 срещу един от най-трудните си съперници, Жоро победи Едиз и остана да чака развоя в другата среща. Там Латин нямаше затруднения с Тишо Попов (6:0), за който изходът нямаше значение и това може би се отрази на играта му. В крайна сметка трима съперници завършиха групата с по две победи и загуба и коефициентът от спечелени върху изиграни геймове изхвърли Едиз от турнира. Трябва да се отбележи обаче, че роля за този развой изигра първият мач в групата - победата на Жоро над Тишо Попов, която беше със служебен резултат след недоразумение, предизвикало закъснение на последния. Ситуацията беше прецедент и предизвика много спорове и коментари, но в крайна сметка първи и втори от групата излязоха съответно Латин и Жоро.

В група „Б“ няколкократният „Мастърс“ шампион Милен Германов надигра Никос с 6:4. Мачът вървеше идеално за фаворита, но след 5-2 настъпи отпускане и спад, който за малко не доведе до 5-5. Все пак Германоя си взе победата, а след това надигра и в много хубав и агресивен двубой Васко Пенчев с 6-2. Така той излезе пръв от групата, Никос втори, Васко трети, а пък последният Камен Новиков имаше малшанса да скъса кордажа и на двете си ракети.

В „Групата на смъртта“ Калин Кънчев показа великолепната си форма, спечелвайки убедително всичките си мачове, докато в директен сблъсък за 2-рото място Алекс Китов не успя да направи "пълен ремонт" срещу Любо Маринов и след като се върна за 5-5 от 1-5, загуби с 5-7. Емо Велчев пък не бе на обичайното си ниво и остана на 4-то място с три тежки загуби.

В група „Г“ или така наречената на майтап от самите участници в нея „Група на живота“ като антипод на „Групата на смъртта“ всички очакваха най-големия фаворит за титлата Петър Иванов да спечели убедително. Там интригата беше за второто място, но Станислав Иванов надигра своя съименник Стаката преди последния си мач срещу водача в ранглистата. В него след страхотна игра на IT специалиста и 5-4 в негова полза, Пепи отново показа характера си на боец и обърна до 7-5, с което спечели групата. В този мач, както и в предишните, фаворитът и водач в ранглистата хвърли много физически сили, което щеше да се окаже много важно впоследствие. Наско Савов път не успя да покаже добрата си форма през тази година и остана 4-ти след загуба и от Станислав Георгиев.

Напрежението се покачи неимоверно от момента, в който турнирът навлезе в директните елиминации. Там Калин след страхотна игра обърна Никос до 7-5, а Любо Маринов не намери отговор срещу изключително агресивно игралия Милен Германов – 3-6. В друга много оспорвана среща Станислав Иванов губеше 1-4, но благодарение на добра защитна игра успя да се върне в мача и да се справи с нападателния стил на Латин Латинчев. Мачът завърши с тайбрек и победа за Стамбата 7-6 (7:3) след няколко пропуснати мачбола в хода на събитията преди това.

В последния двубой от четвъртфиналите Пепи водеше убедително на Жоро с 5-0 и всичко изглеждаше приключило. Точно тогава обаче започна катастрофата за основния фаворит за двете големи купи, защото това освен всичко бе и битка за върха на ранглистата. Христов обаче не се предаде. Със страхотно раздаване той стигна до 5-5 преди да преклони глава пред Пепи и да загуби с 5-7 след като получи крампи по цялото тяло.

И така полуфиналните битки бяха Калин Кънчев - Петър Иванов и Милен Германов - Станислав Иванов. До този момент турнирът бе отнел на всички страхотни физически усилия и беше много трудно да се прецени, който изобщо ще остане най-свеж.

Срещата, която се очакваше да бъде невероятно дерби, остана за съжаление без интрига. Още на загрявката Пепи Иванов не можеше да накара тялото си да работи отново нормално. Формално срещата бе изиграна, но Калин премина като на парад през Пепи, което бе неочакван хендикап, оставил го много свеж за финала. Самият Пепи пък беше спечелил четири мача с резултат 7-5 и един с 6-3. Никой на „Диана“ не беше виждал Иванов да дава толкова много геймове в един турнир, но явно участието само на топ играчи си каза думата.

В другия полуфинал се получи може би най-драматичният мач в турнира. Въпреки че Милен беше тежък фаворит в тази битка, Станислав прекрасно знаеше, че има своите шансове, след като е стигнал до тази фаза. С умна игра, тактически правилна постройка и спокойствие, той успя да укроти в началото Германов и след като не допусна пробив за 1-3, направи пълен обрат. Самият той поведе 4-2 и постави под огромно напрежение устремилия се към четвърти „Мастърс“ съперник. Станислав дори стигна до няколко точки за пробив, в които и шансът не бе на негова страна, за да пречупи окончателно съперника си за 5-2. Милен пък стабилизира малко играта си въпреки видимите си проблеми с кръста и невъзможността да играе бекхенд с две ръце, което го принуди да играе само слайс. Като че ли обаче това остана не достатъчно забелязано за Станислав и той не използва тази възможност максимално. След като мина през иглени уши и спечели гейма си за 3-4, Германов намери вярната тактика и макар трудно намирайки ударите си, тактически спечели следващите три гейма и се размина на косъм от загубата.

Вече на изкуствено осветление в хладното и влажно време, публиката, между които и победителя от зимния сезон Тео Венков, беше в очакване за финала на сезона - Калин Кънчев срещу Милен Германов – дерби, което криеше много неизвестни, но в което като че ли Калин бе фаворит, имайки предвид невероятната игра, която показа в турнира и повечето физически сили след формалния полуфинал. Милен пък изглеждаше на ръба на изтощението. Много хора обаче знаят, че именно в такива моменти Германов е най-опасен и може да играе на предела на възможностите си без напрежение, когато става въпрос за решителна битка.

Калин може би очакваше много изтощен съперник, който ще победи бързо, но това изобщо не се случи. Всъщност този, който игра изключително освободено, беше опонентът му. Германов надигра по всички показатели Калин. Той беше много по-грамотен тактически и далеч по-агресивен.

Макар и в оспорвани разигравания, Милен дръпна бързо с няколко гейма и поведе 4-1. Калин в никакъв случай не се беше предал, но не можеше да се доближи до Германеца и да го постави под напрежение. При 2-5 Кънчев трябваше да спасява и мачбол. В този момент той показа страхотна психика и наниза няколко свръх сервиса, с които оцеля и затвори гейма. Въпреки силната си реакция пред мачбол обаче Калин не успя да направи нищо повече. Още в следващия гейм Германов показа стабилен сервис и спокойствие, за да стигне до три поредни мачбола. Още първият беше реализиран. Милен показа супер игра и заслужено грабна още една „Мастърс“ титла.

Поздравления заслужава и Петър Иванов. Той не успя да се пребори със зверската конкуренция, но спечели лятната ранглиста.

Победилите от „Мастърс“ турнира и летния сезон бяха наградени с купи пред публиката, която стана свидетел на страхотния турнир, който беше подобаващ завършек на едно дълго и запомнящо се тенис лято.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини