Доминация в цифри



23-11-2015 20:43 | Станко Димов

Мечтаният сезон за Новак Джокович завърши по подобаващ начин. Световният №1 спечели за 4-ти последователен път финалите на АТР в Лондон и вече има общо 5 титли от надпреварата, с което дели втората позиция по този показател с Пийт Сампрас и Иван Лендъл. Освен 4-те отличия в Лондон, Джокович е печелил турнира и през 2008-ма, когато надпреварата се провеждаше в Шанхай. Повече титли от финалния Мастърс има единствено Роджър Федерер – 6.

Триумфът в неделя донесе на сърбина още 1 300 точки за ранглистата, както и чек за $2 061 000. Джокович приключи сезона с 82 победи и 6 загуби, което е абсолютен рекорд за него. За справка – през 2011-та година сърбинът отново допусна само 6 поражения, но тогава успя да запише с 12 победи по-малко (70:6). Ноле вече е само на 14 успеха от своята победа №700 в тура, която, ако всичко е нормално, ще се случи в началото на следващия сезон.

Вярвате или не, от началото на сезона един единствени тенисист не е позволил на Джокович да стигне дори до точка за пробив! Това е ветеранът от Хърватия Иво Карлович, който успя да се справи със сърбина през януари в Доха. Още нещо любопитно – това е и единственият случай, в който Джокович е загубил преди финал в невероятния за него сезон 2015! Освен Карлович, още едва трима тенисисти успяха да победят Ноле през годината – Роджър Федерер (3 пъти), Стан Вавринка и Анди Мъри.

„Горд съм от това, което аз и моят отбор постигнахме през годината. Беше дълъг сезон, но в същото време най-успешният в моята кариера. Без подкрепата на моят отбор и семейството ми, нямаше как да постигна подобни резултати. Като дете аз мечтаех да се боря за най-големите трофеи в света, да бъда сред най-силните. Сега просто се наслаждавам на момента”, коментира Джокович след триумфа в Лондон.

Сърбинът определено има за какво да е доволен, защото сезон 2015 за него се нарежда сред най-силните в историята на тениса (считано от 1973-та година, когато се въвежда ранкинг системата). Статистиката показва, че това шестият най-силен сезон, изчислен на базата на брой победи-загуби в процентно съотношение.



Шести или първи – няма голямо значение. Новак Джокович изживя най-силната годината в живота си, както самият той отбеляза, и сега заслужено може да се отдаде на най-ценното в живота си – своето семейство. Почивката за световния №1 ще бъде кратка, но сладка.

Забележка: Данните в таблицата са от сайта на АТР

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини