Серина Уилямс без конкуренция в WTA



08-12-2015 21:11 | Tennis24.bg

Световната №1 Серина Уилямс спечели наградата на WTA за тенисистка на 2015 година. За четвърти пореден път и общо за седми американката е избирана за играч на годината.

През изминалия сезон по-малката от сестрите Уилямс спечели три титли от Големия шлем - Australian Open, "Ролан Гарос" и Уимбълдън и направи за втори път в кариерата си "Серина Шлем", тъй като през 2014 година триумфира на US Open. През тази година 34-годишната Уилямс сензационно загуби на полуфиналите в Ню Йорк от италианката Роберта Винчи и това й попречи да направи календарния Голям шлем. За 6 седмици през 2015 година Серина имаше повече от два пъти повече точки от втората в ранглистата, което е рекорд в историята на WTA.

По-голямата сестра на Серина - Винъс Уилямс, също грабна награда - за завръщане на годината. Американката спечели 18 от първите си 22 мача през 2015 година, както и 18 от последните си 21 срещи, което я изстреля на седмата позиция в световната ранглиста. 35-годишната Винъс стана най-възрастната състезателка в Топ 10 след Мартина Навратилова, която бе на 38 години в първата десетка на ранглистата на 1 януари 1995. 

Наградата на WTA за двойка на 2015 година бе спечелена от новосформирания дует Мартина Хингис и Саня Мирза. Легендарната швейцарка и индийката бяха невероятни през втората половина на сезона, като спечелиха Уимбълдън, US Open и Шампионата на WTA.

Наградата за тенисистка, която е подобрила най-много представянето си през 2015 година отиде в ръцете на швейцарката Тимеа Бачински. Тя спечели 21 от първите си 23 срещи за годината, като грабна трофеите в Акапулко и Монтерей. Бачински достигна до 1/2-финалите на "Ролан Гарос" и до 1/4-финалите на Уимбълдън и въпреки че втората половина от сезона не беше толкова добра за нея, тя достигна до финала на турнира в Пекин.

Призът за новак на годината бе отреден за 21-годишната рускиня, която вече представя Австралия Дария Гаврилова, а полякинята Агниешка Радванска за трети пореден път взе наградата за удар на годината.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини