Европа намери своите бъдещи тенис звезди



27-07-2010 01:57 | Niki Vasilev

 

В края на миналата седмица станаха известни новите европейски шампиони по тенис при подрастващите. Както „Виа Спорт” ви информира, в Пилзен (Чехия), Москва (Русия) и Клостерс (Швейцария) се проведоха шампионатите съответно при 14, 16 и 18-годишните момичета и момчета. Всяка страна имаше право на двама представители във всяка възрастова група за двата пола, които можеха да играят на сингъл и на двойки. Отпадналите в първия кръг пък получаваха втори шанс в „утешителен” турнир.

 

От българските представители най-добре се представи Никол Христова, която отпадна на ½-финалите при най-големите.

 

При 14-годишните шампиони станаха италианецът Джанлуиджи Кинзи и холандката Инди де Врооме, които спечелиха убедително финалните си мачове в Пилзен.

 

Поставеният под номер 1 в схемата Кинзи се наложи в два сета – 6:1, 6:2, над сънародника си Филипо Балди в първия в историята на състезанието изцяло италиански финал. Титлата бе трета поред за сезона за Джанлуиджи, което го прави безспорния номер 1 в Европа за тази възраст. 

 


 

 

При момичетата Инди де Врооме изживя мечтана седмица, в която стигна до първата си европейска титла след победа на финала над местната фаворитка и пета в схемата Катерина Синякова с 6:3, 6:3. Непоставената холандка трябваше да се справи с 5 от всички 16 поставени в схемата, включително и водачката Ксения Шарифова от Русия на ¼-финалите.

 

Така Де Врооме се връща в Топ 10 на Европа при 14-годишните, където се появи за първи път миналата година. Тя става 4-ата холандка с титлата на Стария континент от 2002 г. насам след Михаела Крайчек (2002), Рене Райнхард (2004) и Рейчел Хогенкамп (2006 г.).

 

При 16-годишните в Москва до титлите достигнаха Матиа Бург от Франция и Силвиа Гарсиа Хименес от Испания. 

 

15-годишната Хименес бе изненадващата победителка при девойките, като досега тя нямаше никакви точки за континенталната ранглиста. Като непоставена испанката мина през 3 поставени в 7-те си мача, включително и през втората в схемата Леолиа Жанжан (Франция) във втория кръг.

 

 

На финала тя победи 6-ата в схемата Анна Каролина Шмидлова (Словакия) със 7:5, 7:6(3) за първата си титла в състезанието. Така тя стана третата испанка в тази възраст, печелила златото, след голямата Аранча Санчес Викарио през 1986 г. и Лурдес Домингес Лино през 1997-а.

 

При юношите Матиа Бург спечели френския финал, надделявайки над приятеля си Грегоар Барер с 6:4, 7:5. По пътя си до титлата Матиа загуби само един сет в 6-те си мача (от хърватина Филип Вегер на ¼-финала) и стана първият французин с титлата след Жо-Вилфред Цонга през 2001 г. Това му постижение го направи и номер 1 в европейската ранглиста при 16-годишните.

 

 

 

Това е първият път в последните 8 години, когато един тенисист постига подобен хеттрик в един сезон. През 2002 г. Томеу Салва от Испания в компанията на Рафаел Надал и Марсел Гранолерас спечели и двата отборни шампионата и бе коронясан за шампион на Европа на сингъл, а после прибави и титлата на двойки в тандем с Гранолерас.

 

При 18-годишните в Швейцария триумфираха словачката Яна Чепелова и босненеца Дамир Дзумхур, след като и двамата победиха испански опоненти на финалите.

 

 

 

Успехът на Чепелова бе тест за нейната издръжливост. Проливен дъжд обърка програмата на девойките и двете финалистки трябваше да изиграят два мача в един ден. Освен това и двата полуфинала се превърнаха в истински маратони, като мачът от 35 гейма на Яна срещу Мария Жоао Кохлер от Португалия стана най-дългият на турнира.

 

След това обаче на финала Чепелова нямаше такива проблеми и спечели с 6:2, 6:3 срещу Лара Ариабарена Весино. После словачката взе и титлата на двойки в партньорство с Шантал Скамлова, която е втора за тях за сезона след тази от Australian Open през януари. Титлата е втора поредна за Скамлова, която спечели при 16-годишните през миналата година. 

 

 

Босненецът Дамир пък се справи леко – 6:1, 6:3, с „убиеца на гиганти” Артунедо Мартинавар. Дзумхур е на 8-о място в световната ранглиста за юноши и по пътя си до титлата загуби само 1 сет и стана първият представител на своята страна, спечелил европейска титла при подрастващите.

 

Източник: Viasport.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини