Стан Вавринка отне мечтата на "фаворита" Анди Мъри (+видео)



06-09-2010 02:41 | Николай Драгиев

Поне за една нощ Станислас Вавринка излезе изпод сянката на великия си сънародник Роджър Федерер. Швейцарецът постигна може би най-голямата победа в кариерата си, отстранявайки Анди Мъри от US Open 2010. 

 

В отделните части на сблъсъка, продължил цели 3 часа и 56 минути, Стан се наложи с 6-7 7-6 6-3 6-3 и достигна осминафиналите в надпреварата. В течение на срещата и двамата тенисисти получиха помощ от физиотерапевт, но по-добрият на корта в крайна сметка спечели.

 

Това бе първа голяма победа за Вавринка под ръководството на новия му треньор Петер Лундгрен, който е и бивш наставник на Федерер и Григор Димитров. Целта пред двамата е завръщането на ракета номер 2 на Швейцария в топ 10.

 

"Безспорно съм много щастлив. Изиграх един от най-добрите си мачове въобще. Винаги е трудно да биеш Анди и затова съм много доволен. Бях страшно уморен и затова опитвах да съм максимално агресивен. Това сработи, а битката си заслужаваше," коментира доволният победител.

 

Двубоят на "Луис Армстронг" бе крайно оспорван и премина през куп обрати. Вавринка показа класа още в първия сет, който по чудо не успя да вземе. Той поведе с 5-2, но допусна изравняване. Стигна се до тайбрек, в който Мъри доминираше и спечели със 7:3.

 

Историята се повтори във втория сет, но с обратен знак. Мъри поведе с 3:0, но там някъде приключи всичко позитивно за него. След много борба и нерви Вавринка изравни и в крайна сметка пак двамата го докараха до тайбрек. Швейцарският ас натисна от самото му начало и без проблеми затвори със 7:4.

 

Той разви своя подем в преднина от 4:1 в третата част. В този момент и двамата тенисисти сериозно издишаха физически. Швейцарецът дори поиска медицинска помощ, която му донесе специална превръзка.

 

До края на сета въпреки тези си проблеми Вавринка приключи с 6:3. Така и не стана ясно защо Анди Мъри също не поиска медицински таймаут, въпреки че също не бе в оптимално състояние и чувстваше болки в лявото бедро.

 

На старта на четвъртия сет двамата си размениха по един пробив. Мъри обаче не издържа дълго и предаде подаването си за 4:2 в полза на Вавринка, който окрилен от мисълта за триумф, сякаш не чувстваше никаква болка.

 

До края на срещата Мъри нямаше сили да се върне в мача, но затова пък двамата продуцираха няколко божествени разигравания, в повечето случаи печелени от Вавринка.

 

Така Анди Мъри отново остана много далеч от осъществяването на мечтата си да спечели титлата на "Флашинг Медоус", където се счита, че е фаворит заради отлично прилягащата му настилка. През миналата година той бе пратен вкъщи в четвърти кръг от Марин Чилич, който го отнесе в 3 сета.

 

Най-доволен от това вероятно е Рафаел Надал, чийто път към финала изглежда открит.

 

Станислас Вавринка пък среща Сам Куери в четвърти кръг.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини