В епика Вавринка отнесе и последния американски мохикан



08-09-2010 03:27 | Николай Драгиев

Приятната изненада на US Open Станислас Вавринка продължи страхотното си представяне и не допусна да бъде "звезда за един мач". Той достигна до четвъртфинали, след като надигра последния американски мохикан Сам Куери със 7-6(9), 6-7(5), 7-5, 4-6, 6-4.

 

25-годишният швейцарец, който в предишния си мач надви Анди Мъри, имаше нужда от 4,30 часа, за да стигне до своя триумф на "Артър Аш". Любопитното е, че Стан стига до своя първи четвъртфинал в Шлема от 23 опита!

 

Там той ще играе с Михаил Южни, който надви Томи Робредо с 7-5, 6-2, 4-6, 6-4. Двамата са играли 4 пъти - 2 са победите на клей за Вавринка и 2 за Южни на твърд корт.

 

В равностоен първи сет Вавринка спечели със 7:5 точки в тайбрек. Не само това, но той водеше във втория сет с 5:4 и сервираше за преднина от 2:0. След 4 пропуснати сетбола, Куери проби и стигна до тайбрек. В него американецът успя да се наложи.

 

Вавринка обаче спечели третия сет със 7:5, след като постигна решителен пробив в 12 гейм.

 

С подкрепата на публиката Куери успя да докара нещата до пети сет. В него Вавринка смело спаси 3 точки за пробив в неговото начало, за да стигне до пробив в 10-ия гейм. Това му бе напълно достатъчно да триумфира.

 

Ако бе победил, Куери щеше да си осигури за първи път място на четвъртфинал в Шлема. Освен това той не успя да спаси от срамно постижение американския тенис. За втора поредна година янките нямат представител на четвъртфинал. В Откритата Ера подобно постижение не е регистрирано.

 

В същата тази ера пък никога двама швейцарци не са били толкова напред на кой да е от най-големите турнири.

 

"Изключително труден мач. Беше пълна лудост да играем близо 5 часа. Публиката бе много добра, не беше изцяло срещу мен. Нищо че той е американец," сподели доволният Станислас Вавринка.

 

"Мисля че Сам беше много уморен, а аз успях да се концентрирам. Днес условията бяха по-тежки от мача ми с Мъри. Доста ветровито бе също.

 

"Винаги търся позитивното в това, че Федерер ме засенчва. Ние сме страхотни приятели, а той ми е помагал доста. Федерер не ме е свързал с Петер Лундгрен. С него тренираме здраво, разговаряме.

 

"Михаил Южни е отличен играч и със сигурност ще ми бъде много трудно, коментира ракета номер 2 на Швейцария.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини