Чичо Тони с неповторима история за феномена "Рафа"



24-09-2010 03:00 | Николай Драгиев

 

Има един човек в щаба на Рафаел Надал, който определено не е просто част от пейзажа - това е Тони Надал, който играе сериозна роля за развитието на световния тенис.

 

И няма да е нечестно, ако наречем Надал-старши един професор по тенис. И то не за друго, а просто защото камък по камък, той изгради един от най-великите феномени в играта.

 

В следващото интервю може да разберете как Рафа всъщност стана Рафа, който познаваме...

 

Всички знаем малко или много за отношенията ви с Рафа, но затова пък не познаваме собствения ви живот. Навършихте 50 години през февруари. Кажете ни нещо повече за вас?

 

Ние сме спортно семейство, както много добре знаете. Аз обаче бях първият, който започна да играе тенис. Имах добри резултати и в други спортове като плуване, тенис на маса, футбол. На 14 г. стартирах с тениса. През 1972 г. бях на турнир в Барселона и там видях Илие Настасе, който стана мой кумир. Така станах член на клуба по тенис в Манакор.

 

Казват, че сте били на много високо ниво като игра?

 

Дайте да не преувеличаваме. Мога да кажа, че бях добър играч на регионално или най-много на национално ниво. Не ходех по много турнири, тъй като трябваше да уча. После помагах в хотела на баща ми и разбрах, че няма да ме бъде като тенисист. Просто нямах нужните качества и го осъзнах. Имах добра физика, не лош бекхенд, правех малко грешки, но форхендът ми куцаше.

 

И тогава се появява Рафа...

 

Аз бях треньор в клуба в Манакор. Нашата школа бе една от най-добрите. Започнах да го тренирам още на 4 г. през 1990 г. Едва 1996-7 г. обаче се концентрирах изцяло върху неговите изяви. Не бяхме решили да го правим професионален играч, но затова пък ходехме по много турнири и аз го придружавах. Баща му предпочиташе така, като подсигуряваше нужните средства.

 

Тогава ли взехте съдбоносното решение той да играе с лява ръка?

 

Не. Това е легенда. Забелязах, че лявата му страна е по-силна от дясната, въпреки че в живота е десничар. Тогава просто го реших и това бе логично. Посъветвах го и той се съгласи. Не мисля, че това е чак такова предимство. Няма много други такива тенисисти. В началото той играеше и форхенд с две ръце, но аз не можех да си представя, че това може да продължи и на професионално ниво. Дали Рафа щеше да е по-добър с дясна ръка? Не знам и никога няма да разберем.

 

ОЩЕ ЗА РЕШЕНИЕТО С КОЯ РЪКА ДА ИГРАЕ РАФА!

 

Използвате ваши, често нетрадиционни методи в подготовката. Това нарочно ли го правехте?

 

Всеки играч е различен и трябва да настроиш принципите си към него. Ако тренирах Федерер, вероятно щях да наблягам на технически занимания. При него всичко зависи от техниката. Той няма нужда да тича чак толкова много по корта, просто защото има изумителна техника. При Рафа е различно, макар че работим много и над този компонент.

 

Бихте ли тренирали Федерер?

 

Не, не мисля. Когато Рафа приключи със спорта, аз не бих могъл да наставлявам друг играч. Вероятно ще работя с деца.

 

Стилът на Надал често е критикуван, какво е вашето мнение?

 

Той се отличава много от останалите със стила си. Още в началото, когато започвахме, най-често тренирахме на клей. Тогава аз наблягах на трите най-важни компонента за мен - форхенд, топспин и стабилност.

 

Знае се, че сте работили много и над правилното му възпитание, а и самият той се отличава и в това отношение като съвсем примерен на корта.

 

Да, това има съществено значение. Ние наистина работихме много по въпроса. Не си спомням някога той да е чупил ракета. Когато ти си добре възпитан и дисциплиниран, ти умееш да слушаш и да признаваш своите грешки.

 

Как виждате през вашите очи успехите на Надал? Какви чувства будят те у вас?

 

Удивлява ме кариерата му. Най-вече, защото виждам играчи като Джокович, Мъри, Гаске, които в много отношения са по-добри от Рафа. Те имат много по-големи възможности да отиграват с лекота топката. И те далеч нямат успехите на Рафа. Удивен съм от този факт. Не мога да си го обясня. В същото време играта на Рафа е много интензивна, а психиката му е по-силна от тази на всеки друг.

 

Казват, че Рафа няма да има още много години на корта заради проблемите с коленете. Споделяте ли това мнение?

 

Хората обичат да говорят неща, за които нямат грам представа. Когато той се появи при професионалистите, той не бе съвсем готов затова. На 16 г. той вече бе в топ 200. Рафа играеше срещу по-опитни играчи и в тази връзка единственото, което можеше да направи е да тича много за всяка топка. Той постепенно се развиваше, но хората му лепнаха етикет на дефанзивно играещ състезател. В днешно време ще видите, че той не тича повече от останалите. Да, форхендът му не е толкова бърз като на Сьодерлинг. Но пък на финала на "Ролан Гарос" Рафа далеч не се наложи да се движи повече от Робин.

 

Много хора говорят за техниката на Надал. Сякаш той печели предимно заради психиката и физиката си?

 

Какво значи техника? Това е умението да пласираш топката, където е най-правилно, независимо с какъв удар. Точно това прави Надал. Ясно е, че в това отношение отстъпва много на Федерер. Но техниката на Федерер е невероятна. Той е способен да изпълнява всякакви удар, въобще всичко. Форхендът му е добър, бекхендът също. Наистина с уменията си той може да прави наистина много.

 

Как ще си обясните освиркванията, които понесе Рафа при загубата му от Сьодерлинг на "Ролан Гарос" 2009 г.?

 

Не трябва да отделяме голямо внимание на това. Хората имат право да постъпват, както намерят за добре. В този ден публиката се държа некоректно. В спорта да поддържаш твоя любимец е нормално, но да искаш на всяка цена загубата на противника не е. Примерно на Рафа винаги съм му казвал, че колкото и да харесва Реал Мадрид, то той никога не трябва да желае загуба за Барселона. Смятам това за глупаво. Честно казано бях шокиран от парижката публика поне по три причини: първо Рафа е много коректен играч, второ той бе действащ шампион и трето той винаги се е раздавал за тези хора. Не е проблем, че бяха за Сьодерлинг, а че освиркаха Рафа.

 

Виждате ли Надал да играе на 35 години примерно?

 

Не, не мисля. Много хора му предричаха крах и преди, но кариерата му върви добре вече 8 години. Но трябва да отчетем факта, че той започна наистина много рано. Мисля си, че на 27-28 умората ще му се отрази сериозно. Пък да видим...

 

Как си обяснявате невероятно силния дух на Надал?

 

Мисля че е свързано с възпитанието. Това бе едно от ключовите неща, които постигнахме с много работа. И в тениса, и в живота ние трябва да можем да признаваме грешките си, трябва непрекъснато да се учим и непрекъснато да работим. Ние също имахме много проблеми. Например с неговия сервис, който в началото хич не беше добър. Но така е в тениса - трябва да се преодоляват трудностите. Каквото и да говорим за кариерата на Рафа, аз ви уверявам, че в края на краищата той е щастлив човек, който изпитва удовлетворение от това, което е постигнал.

 

 

Tennis Magazine




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини